Külföld
Válaszlépésre készül Moszkva
MTI Kép: Pixabay
2018. április 13.

Az Egyesült Államok, valamint az Oroszország elleni szankciókat támogató országok áruira, szolgáltatásaira, állampolgáraira és szellemi tulajdonjogára vonatkozó korlátozások bevezetésére hatalmazná fel az orosz kormányt az a törvénytervezet, amelyet pénteken nyújtottak be az Állami Duma négy frakciójának képviselői.

A jogszabály-tervezet kiterjed a mezőgazdasági termékekre, a nyersanyagokra, az élelmiszerekre, a gyógyszerekre az IT-technológiákra. A lehetséges intézkedések között szerepel együttműködés felfüggesztése a nukleáris energetikában, a repülőgépgyártásban és a rakétahajtómű-iparban is.

A tervezett intézkedéscsomag magában foglalja annak engedélyezését is, hogy Oroszországban az egyesült államokbeli és az őt támogató országokból származó jogtulajdonosok beleegyezése nélkül gyárthassanak termékeket, és hogy „kimeríthessék a védjegyekkel kapcsolatos kizárólagos jogot” ezen országok vagy azon oroszországi gyártók esetében, amelyekben az érintett külföldi tulajdonosok több mint 25 százalékkal rendelkeznek.

Mihail Jemeljanov, az orosz parlamenti alsóház államépítési és törvényalkotási bizottságának alelnöke az Interfax hírügynökségnek kijelentette: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy „mi magunk tudunk majd termékeket előállítani a jogtulajdonos engedélye nélkül, ha rendelkezésünkre áll az ehhez szükséges technológia”.

„Vagyis gyomorszájon vágjuk az amerikaiakat, mert minden sikerüket és elsősorban az angolszász, a nyugati világ dominanciáját éppen a szellemi tulajdon biztosítja, és mi erre a jogra mérünk csapást” – mondta Jemeljanov.

Vlagyimir Zsirinovszkij populista pártvezető közlése szerint a kormány emellett felhatalmazást kap arra, hogy összeállítsa azoknak az amerikai állampolgároknak a listáját, akik nem utazhatnak be Oroszországba. A tilalom kiterjedhet a magas képesítésű szakemberekre is.

Elfogadása esetén a törvény felhatalmazná a kormányt a korlátozandó áruk és szolgáltatások pótlását és a belső piac fejlesztését szolgáló intézkedések kidolgozására.

Kapcsolódó cikkek
Szép, új és „okos” rakétákkal fenyeget Trump

Oroszország csak hadd esküdözzön! Készüljenek, mert a rakéták menni fognak – írta Twitterén az amerikai elnök.

Trump-Putyin találkozó várható 

A Fehér Ház szóvivője is megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta az orosz elnököt.

Következő adásunk
Téma: Átadták az idei Jedlik Ányos-díjak – Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium és Németh Gábor jogi elnök-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Ezt követő adásaink