Gazdaság
Két és fél milliárd forintos fejlesztés a szekszárdi borvidéken
MTI Kép: pixabay.com
2018. április 14.

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez.

A VP 50 százalékos hozzájárulásával a borvidék több mint tíz pincészete, túlnyomórészt családi vállalkozások valósíthatnak meg technológiai fejlesztést, építhetnek új raktárakat, palackozót, feldolgozót a történelmi borvidéken.

A Takler Pince Kft. mintegy 360 millió forintért új rozé üzemet épít jelenlegi telephelyén. Takler András, a 2016-ban 707 millió forint árbevételt elért társaság ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a beruházás minőségi javulást eredményez a szőlőfeldolgozásban, ugyanakkor nem növeli az előállított mennyiséget. Az évi körülbelül 750 ezer palack bort előállító pincészet továbbra is körülbelül 200 ezer palack rozét készít majd - tette hozzá.

A Mészáros Borház 184 millió forintos támogatással új készáru raktárat, palackozó és feldolgozó üzemet hoz létre, és 100 ezer palackkal növeli a jelenlegi, mintegy egymillió palackos kapacitását - mondta el Mészáros Pál tulajdonos-ügyvezető.

Kép: illusztráció
Forrás: OPH/Kecskés Noémi

Technológiai fejlesztésekhez nyert el támogatást a szálkai Lajvér Borház Kft. és a bátaapáti Európai Bortermelők Kft., valamint több kisebb szekszárdi családi pince. A Sebestyén Kft. ügyvezető igazgatója, Sebestyén Csaba ismertette: vállalkozásuk új telephelyet hoz létre, ami a cég hatékonyságát növeli. A pince új ültetvényeik termőre fordulása miatt - a fejlesztéstől függetlenül - 120-140 ezer palackra növeli jelenlegi 90 ezer palackos kapacitását - tette hozzá.

A Bodri Pincészet Kft. közel 400 millió forintos támogatással egy üzem- és egy termékfejlesztési projektet valósít meg. A pincészetet vezető Bodri István arról számolt be, hogy a beruházásokkal a pincészet kapacitása megkétszereződik, mind a bor, mind a szőlőlé elállítása 3500 hektoliterrel nő. Az új termék a szőlőlé lesz, amit a piac igényei szerint a fejlesztés után nagyobb mennyiségben is elő tudnak állítani.

Bodri István, aki a szekszárdi hegyközség elnöke, elmondta azt is, hogy

becslése szerint várhatóan a hegyközség területén évente tíz százalékkal nő az előállított bor mennyisége az elkövetkező öt évben.

Az a cél, hogy a szekszárdi szőlő helyben legyen feldolgozva, és minél nagyobb hozzáadott értéket tartalmazzon - tette hozzá.

Forrás: pixabay.com

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint

a szekszárdi hegyközség területén a szőlőültetvények nagysága 2011 óta folyamatosan nő, 2016-ban 2164 hektár volt. A területen átlagosan 70-100 ezer hektoliter bort állítanak elő, tavaly 92 091 hektoliter seprős újbor készült Szekszárdon.
Kapcsolódó cikkek
Összefogás az Érmelléki borvidékért

A borvidék életében bortörténeti jelentőségű eseményre került sor 2018. március 24-én, Bihardiószegen.

Objektív paraméterekkel is leírható lesz a magyar bor

Egyedülálló NMR Borlabor jött létre Magyarország legnagyobb értéket képviselő borvidékén, Tokaj-Hegyalján.

Kiemelkedő lehet az idei tokaji évjárat

Jól jött az aszúsodás a tokaji borvidék pincészeteinek, kiemelkedően jó lehet a 2017-es évjáratuk.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink