Életmód
Másfél évezrede nem volt ilyen gyenge a Golf-áramlat
Theguardian.com/hirado.hu Kép: Forrás: NASA/wikipedia.hu
2018. április 14.

Az Európa éghajlatát jelentős mértékben befolyásoló tengeráramlat esetleges összeomlása katasztrofális következményekkel járna: Nyugat-Európát extrém téli hideg sújtaná többek között, míg az óceánpartján a megemelkedő vízszint okozna fejtörést az ott élőknek - írja a hirado.hu.

Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerint az áramlat mintegy 15 százalékkal gyengébb, mint amiről a feljegyzések említést tesznek az időszámításunk szerinti 400-ban. A tengeráramlat lassulásáért a globális felmelegedést teszik felelőssé a szakértők.

Aggodalomra adnak okot a most mért értékek

Az atlanti áramlásoknál beállt változás mintegy másfél évtizede köztudott a szakemberek körében, de a most mért alacsony értékek sokaknál komoly kérdéseket vettek fel. Bár a klímamodellek nem vetítik előre az Golf-áramlat teljes leállását, mégis sokaknál vetődött fel a kérdés, hogy mennyire járhat súlyos következményekkel, hogyha a klímaváltozás miatt ez mégis bekövetkezik.

Az atlanti áramlási rendszer – amelynek része a Golf-áramlat– délről visz meleg vizet az Északi-sark felé, ahol normál esetben a víz lehűl, lesüllyed, és visszafolydogál dél felé.
Azonban a globális felmelegedés ezt borítja fel: megakadályozza a víz lehűlését, miközben a rendszerbe jó adagnyi plusz víz jut a sarkköri jég elolvadása miatt.

Több, a Nature tudományos folyóiratban közölt vizsgálat is górcső állította az áramlatok lassulását. Dr. David Thornalley, a University College London kutatója a munkatársaival többek közt az óceánok fenekének mintáit elemezte. A kutatók a különböző rétegek eltérő szemcseméreteiből következtettek arra, hogy az adott időszakban milyen gyors volt az áramlás. Míg egy korábbi kutatómunka pedig az elmúlt 120 esztendő hőmérsékleti adatait vetette össze.

A globális felmelegedés fokozatosan lassította az áramlást

Az első tanulmány megállapította, hogy az 1850-es években, az úgynevezett kis jégkorszak végén, az éghajlatváltozás miatt tapasztaltak már az áramlásban lassulást, majd ez a folyamat a globális felmelegedés miatt folytatódott. A másik, hőmérsékleti adatokat vizsgáló tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a lassulás legnagyobb része később következett be, és egyértelműen a fosszilis üzemanyagok égetésével hozható összefüggésbe.

A további lassulás felboríthatja a kontinens időjárását

A Golf-áramlat leállásának gondolatával korábban már a hollywood-i filmgyár is eljátszott a 2004-es Holnapután című katasztrófafilmben. A szakértők felidézve a film ijesztő jeleneteit, elmondták, hogy nyilván azok eltúlzottak voltak, és pár nap és hét leforgása alatt ilyen következményekkel nem kellene számolnunk. Azonban, ahogy arra az utóbbi évszázadokban akadt példa, az áramlat sebességében beálló újabb lassulás valóban rövid időn belül éreztetné negatív hatásait a kontinensre.

Kapcsolódó cikkek
Teller Ede már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztett

Már 1959-ben a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztette az amerikai kőolajipar vezetőit, kormányilletékeseket, közgazdászokat Teller Ede atomtudós.

Következő adásunk
Téma: Átadták az idei Jedlik Ányos-díjak – Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium és Németh Gábor jogi elnök-helyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Ezt követő adásaink