Közigazgatás
Munkaerőhiány van Veszprém megyében
OPH Kép: pixabay
2018. április 14.

Veszprém megyében a foglalkoztatottság helyzete az országos átlagnál is kedvezőbb, hiszen a munkanélküliségi ráta mindössze 2,8 százalékos. A nyári szezonban a Balaton közelsége miatt pedig olyan időszakos munkaerő-kereslet jelenik meg, ami tovább javítja az adatokat – mondta a Rádió Orientnek Takács Szabolcs kormánymegbízott.

Nőtt a vállalkozási kedv…

Veszprém megye olyan szerencsés helyzetben van, hogy az országos 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta itt jóval kedvezőbb, mindössze 2,8 százalékos. Mint azt a kormánymegbízott elmondta, ezen tovább javít a Balaton közelsége miatti nyári időszakos munkaerő-kereslet. Emellett pozitívumként említette, hogy nőtt a vállalkozási kedv, ráadásul számukra számos szolgáltatás érhető el könnyebben és ingyenesen a kormányhivataloknál.

Gazdasági és innovatív programokon keresztül sok támogatást tudunk adni számukra, köztük a foglalkoztatást elősegítő pályázatok is elérhetőek

– emelte ki.

A jelenleg nyilvántartott 6178 álláskereső közül 2286 fő a közfoglalkoztatott, tehát egyre többen helyezkednek el közülük is a versenyszférában.

…és a vendégéjszakák száma

Veszprém megyében 2017-ben 702 000 vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el. 2010-hez képest a vendégek száma 40,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31,2 százalékkal emelkedett. 2016-hoz képest a vendégek száma 11, a vendégéjszakáké pedig 9,4%-kal nőtt. Takács Szabolcs pozitívumként említette, hogy a hazai vendégek száma folyamatosan nő a külföldiekéhez képest és egyre többen vesznek igénybe minőségi szolgáltatásokat.

Ezáltal a szállásdíj-bevétel a tavalyi évben 120 százalékkal haladta meg a 2010-es és bevételeit.

Kép: illusztráció
Forrás: REUTERS/Leonhard Foeger

Könnyebben lesz elérhető Veszprém

Nemrég adták át a 8-as út várpalotai elkerülő szakaszát, ezáltal egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi út épült Veszprém és Székesfehérvár között. A beruházásnak köszönhetően biztonságos, egységes, emelt szolgáltatási színvonalú közlekedés valósult meg Székesfehérvár-Veszprém között, Várpalota mentesül a tranzitforgalom zajától és a levegő szennyezésétől, a Székesfehérvár és Veszprém között közlekedők gyorsabban és biztonságosabban érhetik el úti céljukat – mutatott rá a kormánymegbízott.

Jön a mobil kormányablak

Jelenleg a megyében 30 ügysegéd lát el ügyintézési feladatokat a nehezen megközelíthető településeken. Őket fogja kiváltani a nyáron átadásra kerülő mobil kormányablak busz, amely házhoz viszi az ügyintézést, ezáltal még az úti költséget is megtakarítják a kis települések lakók. A buszban két munkaállomás és egy fotófülke kerül kialakításra – zárta szavait Takács Szabolcs.

Most adásban
Téma: Fejlődés, Kiszámíthatóság, Biztonság – Hoffmann Tamás polgármester
Ezt követő adásaink