Közigazgatás
150 csoport kárpátaljai utazását támogatja a kormánybiztosság
OPH Kép: Pixabay
2018. április 19.

150 magyarországi nyugdíjas és egyházi közösség, tantestületek, valamint családszervezetek több mint 6000 tagja kirándulhat Kárpátaljára az év hátralévő időszakában a Rákóczi Szövetség és a Kárpátaljáért felelős kormánybiztos együttműködésének köszönhetően.

Kárpátalja teljesen biztonságos és számos kulturális és természeti értéket kínál – emelte ki Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánybiztos felidézte, hogy a Rákóczi Szövetséggel közösen 2016-ban sajátos utaztatási programot indítottak el Kárpátalján, miután szembesültek azzal, hogy a kelet-ukrajnai háborús konfliktus okozta biztonsági helyzet romlására hivatkozva lényegében eltűntek a magyarországi diákcsoportok Kárpátaljáról, senki sem utazott a Határtalanul program keretében. Kárpátalja megyében a falusi turizmus szervezői elsősorban magyar vállalkozók – mutatott rá –, ezért a kormánybiztosság a Rákóczi Szövetséggel közösen nyugdíjas és egyházi csoportok utaztatási programját indította el, amely 2016-2017-ben nagyon jól bevált. Az elmúlt két évben több mint 200 csoport utazási költségeihez tudtak hozzájárulni, s mintegy 10 ezer ember jutott el a csoportok révén Kárpátaljára – közölte.

OPH

Idén folytatódik a Kárpátaljai Utazási Program, amelyre váratlanul nagy volt az érdeklődés. 150 csoport jelezte a részvételét, ezért

a 2016-os és 2017-es 25 millió forintos támogatási keretet ebben az évben 30 millióra emelték.

A növekvő érdeklődésnek azért nagy a jelentősége – hívta fel a figyelmet –, mert továbbra is ez a legveszélyeztetettebb nemzetrész, illetve a 2016-ban lényegében eltűnt turistákat sikerült visszapótolni (ma már Magyarország irányából számítanak a legtöbb külföldi vendégre), emellett a belföldi turizmus is jelentősen megélénkült.

A számítások szerint a 2016-17-es időszakban mintegy 80-90 millió forintot hagytak ott a magyarországi turistacsoportok a falusi magyar vendéglátóknál, ami hozzájárult gazdasági helyzetük stabilizálásához.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a remények szerint az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program turisztikai forrásain keresztül tovább tudják növelni a térség népszerűségét. Jelezte azt is, hogy a kormánybiztosság ezzel párhuzamosan idegenvezetői tanfolyamot is finanszírozott, amely sikeresen zárult, és további turisztikai fejlesztéseket terveznek Ukrajna nyugati szegletében.

Grezsa István sikertörténetnek nevezte a programot, amelyben 3 év alatt 250 turistacsoportot sikerült eljuttatni a térségbe,

közel 80 millió forintos forrásból és több mint 100 millió forintot hagynak majd ott a magyar falusi vendéglátó vállalkozásoknál. „Ezzel hozzá tudtunk járulni a magyarok szülőföldön történő boldogulásához”

– húzta alá.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy a Rákóczi Szövetség hosszú évek megbízható és kiszámítható partnere a magyar nemzetpolitikának, egyben megköszönte a szövetségnek azt a munkát, amelyet az európai őshonos kisebbségek ügyében, a Minority Safepack néven ismert aláírásgyűjtésben kifejtett, „hiszen működésükkel nélkülözhetetlen módon járultak hozzá ahhoz, hogy összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, s ma már az európai döntéshozók asztalán fekszik ez a kérdés”.

A sajtótájékoztatón Grezsa István köszönetét fejezte ki „azon kárpátaljai választópolgároknak, akik éltek szavazati jogukkal, számításaink szerint nyolcszor többen voksoltak most a parlamenti választáson, mint 2014-ben”. Ez azért jelentős tény, mert ez egyfajta lelki gát áttörését is jelentette, hiszen Ukrajnában a kettős állampolgárság intézménye jelenleg nem megengedett, ennek ellenére felvállalták ezt a lehetőséget.

Köszönet illeti Kárpátalja ukrán megyei vezetését – folytatta –, külön megköszönve Hennagyij Moszkal kormányzónak azt, hogy – ígéretét a szokott módon betartva – az ukrán hatóságok segítségével zökkenőmentesen bonyolították le a főkonzulátusok a szavazást Kárpátalján.

A kormánybiztos kérdésre válaszolva elmondta, hogy a program 150, sikerrel pályázó csoport utazását támogatja 200 ezer forint utazási költségvállalással, az információk a Rákóczi Szövetség oldalán olvashatók.

OPH


A sikeres pályázók között a magyarországiak mellett határon túli közösségek is megtalálhatók. A Kárpátaljára utazó csoportok átlagosan két éjszakát töltenek el a régió panzióinak és falusi turizmusainak szállásain.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink