Külföld
Evakuálni kellett Berlin belvárosát
OPH/Reuters/Euronews Kép: Reuters
2018. április 20.

Péntek délelőtt teljesen kiürítik Berlin belvárosát. A főpályaudvar mellett ugyanis egy a II. Világháborúból származó, ötszáz kilós bombát találtak.

A berlini Wilmersdorf negyedől közel tízezer embert evakuáltak azután, hogy egy építkezésen negyedtonnás második világháborús bombára bukkantak – közölte hétfőn a berlini rendőrség. Zárva maradnak a hivatalok, és leáll a vasúti közlekedés is.

A hatóságok két közösségi szállást nyitottak, hogy így segítsék az otthonukat átmenetileg nélkülözni kényszerülő embereket, a betegek számára pedig mentőautót biztosítanak.

Az építkezési terület fél kilométeres körzetét evakuálták – írta Twitter-üzenetében a helyi rendőrség. A hatóságok megkezdték a bomba hatástalanítását.Több mint 70 évvel a második világháború után Németországban még mindig évente átlagosan több mint 2000 tonnányi világháborús bombát és lőszert találnak az ország különböző részein*.

REUTERS

A Berlin Hauptbahnhofon naponta mintegy 1100 szerelvény és több mint 300 ezer utas fordul meg, tekintve, hogy fontos vasúti, metrós, és autóbuszos átszállóhely.

Wikipedia

A Tegel repülőtér forgalmát nem állítják le, a járatok elkerülik a lezárás fölötti légteret. A lezárás reggeltől várhatóan kora délutánig tart.


*A német birodalom egykori fővárosát és a Német Birodalom kulturális központját a II. világháború során különösen súlyos bombatámadások érték. A belvárost 9000 bevetés és kereken 45 000 tonna bomba ledobása után szinte teljesen a földdel tették egyenlővé. A Berlinért folytatott csatában a Szövetségesek 1943 végén közel 3000 bombázót vetettek be. Berlint összességében 363 alkalommal bombázták brit, amerikai, majd szovjet repülőgépek.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink