Külföld
Stoltenberg: a NATO nem erősíti katonai jelenlétét a Baltikumban
MTI Kép: Reuters/Jens Stoltenberg
2018. április 20.

Jelenleg nincsen napirenden a NATO katonai jelenlétének további erősítése a balti országokban - jelentette ki Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára csütörtökön Hollandiában.

"Jelen pillanatban nem tervezzük fokozni térségbeli katonai jelenlétünket, ugyanakkor azon dolgozunk, hogy szükség esetén minél gyorsabban képesek legyünk erre" - közölte a NATO főtitkára, miután Mark Rutte holland miniszterelnökkel egyeztetett Hágában. Hozzátette, a kérdés napirenden lesz a NATO júliusi brüsszeli csúcstalálkozóján.

A katonai szervezet 2016-ban döntött arról, hogy négy úgynevezett többnemzetiségű zászlóaljat telepít Lengyelországba, Litvániába, Lettországba és Észtországba, ezek a múlt év közepén érték el teljes körű működőképességüket.

A NATO előretolt katonai jelenlétének megerősítését ezen országok a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-ben történt orosz bekebelezése után kérték.

Jens Stoltenberg emellett a védelmi kiadásai növelésére szólította fel Hollandiát a terrorizmus elleni harc, Oroszország hatékony elrettentése és az igazságosabb tehermegosztás érdekében. "Többet várunk" - mondta.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékára emelik a katonai kiadásaikat. Hollandia jelenleg GDP-je 1,2 százalékát fordítja védelemre, évi nagyjából 9 milliárd eurót.

Kapcsolódó cikkek
A V4-ek megkezdték a védelmi költségvetéseik növelését

A NATO-nak az az elvárása, hogy tagállamai növeljék a GDP-jük 2 százalékára a védelmi költségvetésüket.

A NATO nem akar újabb hidegháborút

Az új orosz csapásmérő eszközök kifejlesztéséről szóló fenyegetés elfogadhatatlan a NATO számára.

Stoltenberg: egyedül nem tudja megvédeni Európát az EU

Védelmi képességeinek fejlesztése lehetőségek mellett kockázatokat is hordoz – jelentette ki a NATO főtitkára.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink