Külföld
Merkel szerint jó Albánia helyzete
MTI Kép: Reuters/Hannibal Hanschke
2018. április 26.

Albánia jól halad az európai uniós (EU-s) tagságról szóló tárgyalások elkezdése felé, és az EU már a júniusi csúcstalálkozóján megvitatja, hogy el lehet-e kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat a nyugat-balkáni országgal – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az albán kormányfővel folytatott megbeszélése előtt.

Edi Rama miniszterelnökkel együtt tett sajtónyilatkozatában jelezte, hogy kormánya még nem határozott arról, támogatja-e az Európai Bizottság minapi javaslatát a csatlakozási tárgyalások elkezdéséről.

Mint mondta, a tagjelölteknek egy sor követelményt teljesíteniük kell a tárgyalási folyamat elindításához, és Albánia jól halad a feladatokkal. A tiranai vezetés számos reformot elindított, például hozzálátott az ügyészek és bírták átvilágításához, de ezen kívül is van még teendő a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

Így a német kormány majd csak „a következő hetekben alkot véglegesen véleményt arról, hogy vannak-e még elintézendő ügyek, vagy már megfelelőek az eredmények”, és június végén az EU-csúcson valamennyi tagország kormánya közösen vitatja meg a kérdést – mondta Angela Merkel.

Hozzátette: a csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdésétől függetlenül kiemelten fontos, hogy az EU továbbra is nyitva tartsa kapuját a nyugat-balkáni térség azon országai előtt, amelyek még nem tagjai a közösségnek.

Edi Rama hangsúlyozta, hogy az EU-nak nem szabad késlekednie a folyamat megindításával, mert Albánia „kiérdemelte” a helyet a tárgyalóasztalnál.

A többi között hozzátette, hogy Albánia sokszínű ország, ahol számos vallás követői élnek, és a többség ugyan muzulmán, „de van egy közös vallás is: Európa”.

Az Európai Bizottság az előző héten javasolta a tárgyalás elkezdését Albánia és Macedónia felvételéről.

Albánia 2014 óta, Macedónia pedig 2005 óta tagjelölti státuszban van.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink