Külföld
Szakértő: a tervei szerint halad Macron
M1/Ma reggel Kép: REUTERS/Philippe Wojazer
2018. április 27.

Felpörgette a gazdaságot, reformokat indított, azonban a franciák többsége elfordult tőle. Emmanuel Macron közel egy éve lett Franciaország elnöke, tavaly tavasszal még a franciák 64 százaléka támogatta, egy év alatt azonban 20 százalékpontnyit csökkent a népszerűsége, a felmérések alapján ma már csak a lakosság 42-44 százaléka támogatja a francia köztársasági elnököt.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1-en elmondta: bár érdemben csökkent Macron népszerűsége, ha most tartanák az elnökválasztásokat, akkor 33 százalékot kapna az első fordulóban a jelenlegi elnök, ami majdnem másfélszerese a tavalyi 24 százaléknak.

Hozzátette: a második fordulóban Marine Le Pennel találkozna, ami nagyjából garantálná az újraválasztást.

A terv szerint halad, egyelőre eredmények nélkül

Bár a ciklus elején a reformok nem töltik el nagy boldogsággal a franciákat, úgy tűnik, hogy Macronnak sikerült azt a politikai erőteret stabilizálnia, ami adott esetben garantálhatja az újraválasztását – mondta a szakértő.

Macron rendeleti úton befejezte a munkaügyi reformot, jelenleg folyik a szakképzés reformja, egy komoly migrációs csomag van a parlament előtt, valamint készül a nyugdíjreform. Franciaországban több mint 30 nyugdíjrendszer van, Macron ezek egységesítését ígéri – közölte Soós Eszter Petronella.

„Úgy tűnik, hogy egyelőre terv szerint halad, de még nem látjuk az eredményt. Talán az európai uniós programmal lesz nehezebb dolga, Merkel meggyengülése miatt” – vélekedett.

Mindkét oldalról támadják a bevándorlási törvényjavaslatot

A bevándorláspolitikában volt egy fordulata Macronnak, ahhoz képest, hogy a kampányban még Angela Merkel politikáját dicsérte, a nemzetgyűlés, illetve a szenátus előtt lévő bevándorlási törvénycsomag konzervatívnak tűnik – fogalmazott a szakértő.

Jelenleg a francia bevándorlási törvényjavaslatot mindkét oldalról támadják, a baloldal szerint emberi jogokat sért és túl szigorú, míg a jobboldal túl gyengének tartja azt – fűzte hozzá.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink