Külföld
Nógrádi szerint nem hozott áttörést a Trump-Merkel találkozó
MTI Kép: Reuters/Kevin Lamarque
2018. április 29.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Donald Trump amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár pénteki találkozóján nem következett be stratégiai áttörés.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy a német kancellár pénteken Washingtonban tárgyalt. Közös sajtóértekezletükön mindketten egyaránt bátorítónak nevezte a két koreai vezető találkozóját, ezen kívül arra figyelmeztettek, hogy Iránnak nem szabad atomfegyverhez jutnia.

A sajtóértekezlet előtt Donald Trump és Angela Merkel a Fehér Házban csak mintegy félórás megbeszélést tartott, az elnök kézfogással üdvözölte a német kancellárt, majd a fotózás közben dicsérte Merkelt. „Nagyszerű asszonynak” nevezte, gratulált az újraválasztásához, és vitatta, hogy személyes kapcsolatuk hűvös volna. „Nagyszerű a kapcsolatunk, már a kezdetektől fogva ilyen volt” – fogalmazott Trump.

Nógrádi György megjegyezte, az előző amerikai elnök, Barack Obama „kedvenc partnere” Angel Merkel volt, jó volt a német–amerikai viszony. A szakértő szerint viszont jelenleg ránézésre jobbak és egyszerűbbek az amerikai–francia kapcsolatok, s úgy tűnik, hogy az eddigi amerikai–német tengelyt egy amerikai–francia tengely váltja fel – tette hozzá.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink