Külföld
Árvizek vannak Szomáliában
M1 Híradó Kép: pixabay.com
2018. május 2.

Úgy viselkedik az időjárás a világ több országában, mintha teljesen összekavarodott, összezavarodott volna a klíma. Néhány nappal ezelőtt a Közel-Keleten követeltek halálos áldozatokat a villámáradások, most pedig Afrikában, a sokszor szárazsággal küzdő Szomáliában kellett több tízezer embernek elhagynia az otthonát az árvizek miatt. Kínában pedig bányászok haltak meg egy földcsuszamlás miatt.

A földszintes lakóépület egyik szárnyát teljesen betemette a földcsuszamlás Kínában. A választófalak is leomlottak, így belátni a szomszédos helyiségekbe. A leomló földtömeg összesen 9 embert temetett maga alá. Mind bányászok voltak. A helyiek szerint előtte nem esett az eső, ezért a hatóságok vizsgálják, hogy mitől mozdult meg a hegyoldal.

Szomáliában, a perzselő hőhullámokról és az időszakos szárazságról ismert ország középső részén egész településeket öntött el a víz. Országosan mintegy félmillió embert érintettek az áradások. Eddig mintegy 170 ezer embernek kellett elhagynia otthonát – mondta az ENSZ szomáliai megbízottja.

A hétvégén a Közel-Kelet több országát is villámáradások sújtották. Izraelben az ország déli részén az esőzések után hirtelen lezúduló vízfolyam elsodort egy tinédzserekből álló csoportot. Közülük 10-en vesztették életüket. Mintegy 100 km-re északra, a szomszédos Jordániában is hatalmas áradások voltak. A fővárostól nem messze fekvő kisebb település utcáin autókat ragadott magával a megállíthatatlanul tomboló víz. Az amatőr felvételeken csak az autók teteje látszik ki.

Az Egyesült Államokban homokvihar okozott súlyos fennakadásokat a közlekedésben. Egy ember életét vesztette és 15-en megsérültek, amikor mintegy 20 jármű egymásba rohant. A főút mindkét oldalát le kellett zárni, az útvonalat csak órákkal később tudták megint megnyitni a forgalom előtt.

Homokvihar dúlt Egyiptomban több déli kormányzóságban is. Több főutat le kellett zárni, annyira lecsökkent a látótávolság.

Oroszország távol-keleti részében pedig a tűz pusztít napok óta. A katonai repülőgépek mellett helikopterek és ejtőernyősök is részt vesznek az oltásban: összesen csaknem 3 000 ember és 500 jármű vette fel a küzdelmet a lángokkal. A rendkívüli erejű szél azonban jelentősen nehezíti az oltást.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink