Külföld
Magyarország nem írta alá a szerdán elfogadott marrákesi nyilatkozatot
MTI Kép: MTI Fotó: KKM
2018. május 2.

A szerdán Marrákesben elfogadott politikai nyilatkozat szélsőségesen bevándorláspárti, ellentétes Magyarország érdekeivel, ezért a dokumentumot Magyarország nem fogadta el ‒ nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán telefonon az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a több mint egy évtizeddel ezelőtt indított úgynevezett rabati folyamat letért az eredeti nyomvonaláról, hiszen a rabati folyamat célja az volt, hogy európai források ésszerű felhasználásával megállítsák az Afrikából Európába tartó migrációs folyamatot.

A miniszter aki részt vett a szerdai migrációs konferencián közölte, olyan politikai nyilatkozat fogadtak el az afrikai és európai országok képviselői, amely egy szélsőségesen bevándorláspárti nyilatkozat, és ahelyett, hogy a migrációs folyamat megállításával foglalkozna, a migráció további inspirálására helyezi a hangsúlyt, új migrációs csatornák kiépítését tűzi ki célul.

Ez a nyilatkozat teljesen ellentétes Magyarország és Európa érdekeivel

hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, a szerdai vita is illeszkedik a nemzetközi viták sorába, amelyek riasztó folyamatot vetítenek előre. Mint mondta, az afrikai országok migráció kapcsán kifejtett álláspontja kezd eluralkodni, miközben az európaiak feladják saját érdekeiket.

Kifejtette: az afrikai országok álláspontja, hogy a migráció a gazdasági növekedés motorja, a globális jólét alapja és szervezni, nem pedig megállítani kell a folyamatot.

Szijjártó Péter úgy látja, az európai országok is feladva saját polgáraik érdekeit ezt a szemléletet kezdték magukévá tenni, figyelmen kívül hagyva a biztonsági kockázatokat.

MTI Fotó: KKM

Mi ebben nem leszünk cinkostársak, és

határozottan ellene megyünk annak az európai szándéknak, hogy megváltoztassák az európai népesség összetételét

nyomatékosította a külügyminiszter, hozzátéve, ebben a folyamatban az európai kultúra és biztonság kiárusítása zajlik, amit Magyarország nem tud támogatni.

A tárcavezető egyben arra szólította fel az európai intézményeket, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokra tekintettel semmiféle elköteleződést ne tegyenek migrációs ügyekben, mert az véleménye szerint mélyen antidemokratikus lenne.

Meg kell adni az európai embereknek jogot arra, hogy saját maguk döntsenek arról, hogy mit gondolnak a kontinens jövőjéről

emelte ki Szijjártó Péter.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink