Külföld
Porosenko: Ukrajna visszahívja képviselőit a FÁK-országok koordinációs testületeiből
MTI Kép: Reuters
2018. május 3.

Ukrajna véget vet tevékenységének és visszahívja képviselőit a szovjet utódállamok által alapított Független Államok Közössége (FÁK) koordinációs testületeiből - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Kijevben, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak sohasem volt hivatalosan a tagja. A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát az ukrán parlament máig nem ratifikálta. A FÁK - amelynek székhelye a fehérorosz fővárosban, Minszkben van - közösségi politikáját államok közötti koordinációs testületeken keresztül alakítja ki. Ilyen testület a FÁK-országok államfőinek, kormányfőinek, külügy-, illetve védelmi minisztereinek, valamint határőrparancsnokainak tanácsa, valamint a tagállamok közgyűlése és gazdasági bírósága.

Semmi keresnivalónk nincs ezekben a testületekben a jelenlegi körülmények között, amikor egy agresszor ország koordinálja a tevékenységüket" -

szögezte le Porosenko az "agresszor" jelzővel Oroszországra célozva. Az elnök Pavlo Klimkin külügyminisztert felkérte, hogy egy héten belül terjessze elé az ország FÁK-képviselőinek visszahívásáról szóló indítványt.

A parlamenthez fordulunk, hogy érvénytelenítse az általa ratifikált megállapodást Ukrajnának az egyeztető testületekben való részvételéről,

továbbá azon megállapodásokat, amelyeknek már nincs értelmük Ukrajna számára" - közölte az államfő.

Az RNBO később kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy a tanács meghosszabbította az Ukrajna által az elmúlt években hozott büntetőintézkedéseket Oroszországgal szemben, továbbá bővítette a szankciók alá esők körét. A dokumentum szerint Kijev szankcióval sújtja azokat a jogi és magánszemélyeket, akik szerepet játszanak az ország elleni orosz agresszióban, részt vettek az orosz elnökválasztás megszervezésében és lebonyolításában a Moszkva által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, továbbá a területet megszállva tartó orosz adminisztráció tagjaival, a donyecki és a luhanszki szakadár területeken harci tevékenységet folytató orosz fegyveresekkel szemben.

Kiterjesztette a szankciókat azokra, akiknek közük van Ukrajna elleni információs és kibertámadásokhoz, valamint Oroszországban törvénytelenül fogva tartott ukrán állampolgárokkal szembeni jogellenes tevékenységekhez.

Kapcsolódó cikkek
Kik állhatnak a támadások mögött Ukrajnában?

Az ukrán vezetésnek ürügyet szolgáltatnak az oroszok ellenőrzése alatt álló Donyec-medence elleni támadás megindítására.

Ismét foglyokat cserélt Ukrajna és Oroszország

Ezúttal két ukrán határőrt, akik a harcokon kívül eső északkeleti Szumi megyében tűntek el öt hónapja szolgálatteljesítés közben.

Az Oroszországban elítélt ukránokra nem terjednek ki a minszki megállapodások

Kreml: az orosz büntetőtörvénykönyv alapján elítélt ukrán állampolgárok nem cserélhetők ki a minszki megállapodások alapján, mivel nem tekintetők fogolynak.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink