Külföld
Washingtonba érkeztek az észak-koreai fogságból kiszabadult foglyok
MTI/M1 Kép: Reuters/Jim Bourg
2018. május 10.

Washingtonba, az Andrews katonai légitámaszpontra érkezett az a repülőgép, amely hazahozta Észak-Koreából azt a három amerikai állampolgárt, akiket a kommunista államban évekig fogva tartottak. A repülőtéren az amerikai elnök és felesége köszöntötte a szabadon engedett férfiakat, akik közül kettőt egy évig, egy lelkészt 2015 óta tartottak fogva.


A volt foglyokat a marylandi Bethesdában lévő Walter Reed katonai kórházba vitték további részletes kivizsgálásra.

Mike Pompeo külügyminiszter azért utazott Észak-Koreába, hogy pontosítsa Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójának részleteit. Úgy tudni, a politikusok június elején találkoznak egymással, meg nem erősített hírek szerint Szingapúrban.

Helyi idő szerint éjjel fél háromkor érkezett meg a Washingtontól mintegy félórányi autóútra lévő Andrews légitámaszpontra Mike Pompeo külügyminiszter repülőgépe, s harminc percen belül leszállt a második gép is, amely a három elengedett foglyot hozta.

Fogadásukra a katonai repülőtéren két tűzoltóautó közé óriási amerikai zászlót feszítettek ki, vörös szőnyeget terítettek le, és Donald Trump és Melania Trump, valamint Mike Pence alelnök és hitvese, Karen várta a hazatérőket. Az elnöki pár felszállt a repülőgépre is, hogy ott köszöntse a három férfit.

„Igazán különleges éjszaka ez e három, valóban nagyszerű ember számára” – fogalmazott Trump a jelenlévő újságíróknak. De legbüszkébb arra lesz – tette hozzá – ha sikerül elérni, hogy az egész Koreai-félsziget atomfegyvermentes legyen. Az egyik újságíró kérdésére, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy egy napon Észak-Koreába is elutazzék, Trump azt mondta: még ez is megtörténhet.

Donald Trump ismét megköszönte Kim Dzsongunnak a három amerikai szabadon bocsátását, s leszögezte, hogy az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban „új alapokról indulnak”.

A három koreai gyökerű amerikai a külügyminiszter gépén hagyta el Phenjant, együtt Japánba repültek, ahol az Andrews légitámaszponton a jól érzékelhetően meggyötört és megtört férfiak orvosi felszereléssel és személyzettel ellátott repülőgépre szálltak át.

A két gép Alaszkában leszállt üzemanyag-utánpótlásért, s ezzel egy időben a washingtoni külügyminisztérium kiadta Kim Hak Song, Tony Kim és Kim Dong Chul közös nyilatkozatát, amelyben megköszönték Donald Trumpnak, Mike Pompeónak, az amerikai kormányzatnak és az amerikai népnek, hogy hazahozták őket.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink