Külföld
Egyetért Putyin és Erdogan
MTI Kép: Reuters
2018. május 11.

Az orosz és a török államfő csütörtökön telefonon értekezve egyetértett abban, hogy az Egyesült Államok rosszul tette az Iránnal kötött atomalku felmondását: a két elnök emellett beszélt a feszültség éleződéséről Szíriában, ám erről részletekkel nem szolgált a török elnöki forrás.

Erdogan pár órával korábban Haszan Róháni iráni államfővel is beszélt telefonon, és Róhánival is tudatta, hogy hibásnak tartja az iráni atomprogramról megkötött szerződés amerikai felmondását. Ugyancsak csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Heiko Maas német kollégájával közös moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az amerikai felmondást követően az iráni atomalku többi részvevője a szerződés fenntartásán dolgozik.

Az orosz külügyminiszter szavai szerint Washington az atomalku felmondásával megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatát. Irán 2015 nyarán, több évig tartó tárgyalások után egyezett meg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal, Kínával és Oroszországgal, Németországgal, valamint az Európai Unióval, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott nemzetközi szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe.

Barack Obama akkori amerikai elnök egyik legnagyobb külpolitikai sikerének tekintette a megállapodást, Donald Trump jelenlegi elnök azonban már a választási kampány idején is többször hevesen kikelt ellene, és végül megválasztása után másfél évvel, 2018. május 8-án bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a szerződésből. A többi aláíró ország hibának tartja Trump döntését. Irán bejelentette, hogy egyelőre tartja magát az egyezményben foglaltakhoz, és kész folytatni a munkát a szerződést aláíró többi országgal.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink