Kultúra
Emmi: Choli Daróczi József halálával a magyarországi cigányság ikonja távozott
Emmi Kép: polusonline.hu
2018. május 13.

Choli Daróczi József halálával a roma kultúra meghatározó alakja, a magyarországi cigányság ikonja távozott - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében.

Mint a tárca internetes oldalán olvasható, Daróczi József 1939. május 26-án született Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972–1975 között. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. 1996-ban jelent meg cigány nyelvű bibliafordítása, az Újszövetséget fordította le lovári nyelvre. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.

A zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat diákjaival ezt követően is rendszeresen találkozott, közvetlen módon beszélgetett a fiatalokkal a magyar-cigány identitásáról és a roma értelmiségiek szerepéről.

Halála mindannyiunk számára veszteség - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mely egyben részvétét fejezte ki Choli Daróczi József családja számára.

Következő adásunk
Téma: Hómenők Kupa III. Futam – Székely Zoltán főszervező
Ezt követő adásaink