Kultúra
Negyedszer adták át az Év tanára díjakat
OPH
2018. május 13.

Negyedik alkalommal adták át az Év tanára díjakat. A Középsuli.hu pályázatának győzteseiként idén két magyarországi és két külhoni pedagógus vehette át szombaton az elismeréseket a Magyarság Házában.

A Középsuli.hu diákportál által indított versenyben - immár második alkalommal - a Bethlen Gábor Alapkezelő szakmai támogatásával határon túli pedagógusokat is díjaztak. Az Év tanára 2018 díjat ebben az évben Kiss Beáta felvidéki, Deák Magdolna erdélyi, Kende Sára budapesti és Angyal Adrienn hédervári pedagógus kapta.

Nemzetpolitikai cél, hogy minél több külhoni intézményben, az óvodától a diplomáig, magyarul lehessen tanulni – hívta fel a figyelmet az ünnepi eseményen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára.

Mint mondta, „ha nincs iskola, szétszéled a nyáj, ha nincsenek lelkes pedagógusok, nincs magyar jövő. Mi azért dolgozunk, hogy minden magyar iskolát megtartsunk, legyen az Somorján, Técsőn, Marosvásárhelyen, Adán vagy éppen San Franciscóban. Arra törekszünk, hogy minden magyar pedagógus, bárhol éljen is a világban, tudja és érezze, hogy megbecsült tagja a jövő nemzedékért küzdők társaságának. Ma is a tanárok a legfontosabb stratégiai partnereink az életerős magyar közösségek megteremtésért és megtartásáért folytatott harcban. Idén az anyaországban és a külhonban is a családok évét hirdettük meg. A magyar családokhoz azonban csak azokon keresztül tudunk szólni, akire hallgatnak. Csak azoknak a segítségével tudjuk őket támogatni, akinek munkája révén épülhetnek. Az idei évben is számítunk az önök részvételére: legyenek munkatársaink, legyenek szövetségeseink a magyar családok megerősítésében”.

A sok ezer olvasó véleménye különös legitimációt ad a díjnak – emelte ki Tóth Melitta, a Középsuli.hu szerkesztője, aki úgy fogalmazott, hogy a tanári pálya egyike azon hivatásoknak, amelyek a legnagyobb elismerést és tiszteletet érdemlik. A Középsuli.hu számára kiemelten fontos a tanárok munkájának megsegítése, elsősorban a XXI. század technológiai és társadalmi változásaihoz alkalmazkodó oktatás képviselete.

Az Év tanára 2018 díjat Angyal Adrienn, a hédervári Timaffy László Tagiskola fizikát és matematikát oktató tanára; Deák Magdolna, a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző magyar nyelvet és irodalmat, pedagógiai kommunikációt, valamint módszertant oktató tanára; Kende Sára, a budapesti Pais Dezső Általános Iskola magyar nyelvet és irodalmat oktató pedagógusa; továbbá Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium magyar nyelvet és irodalmat, valamint művészettörténetet oktató igazgatónője vehette át.

A rendezvényen díjazták a középiskolai földrajz- és retorikaverseny legjobbjait, a legkiválóbb két földrajzos diák egy tanéven át havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap.


A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot. Akülhoni pedagógusszervezeteknek a Bethlen Gábor Alapkezelő juttatta el a nevezési leírást. A jelöltek közül egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság döntötte el, hogy kik kerüljenek a döntőbe. A díj legitimitását erősíti, hogy az olvasók, a diákok és a tanárok tábora végül közvetlen, online szavazással választotta meg a nyerteseket, és a legtöbbet elérő négy pedagógus lett az Év tanára.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink