Külföld
A Phenjan elleni szankciók feloldására készül Washington?
MTI Kép: Reuters/Aaron P. Bernstein
2018. május 14.

Amennyiben Észak-Korea eleget tesz az elvárásoknak, vagyis beleegyezik atomfegyverprogramja teljes felszámolásába, olyan gazdasági fellendülésnek, jólétnek nézhet elébe, amely „vetekszik majd Dél-Koreáéval” – mondta Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója vasárnap a Fox televíziónak adott interjúban.

A külügyminiszter Donald Trump elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető június 12-én Szingapúrban várható csúcstalálkozójára utalva hangsúlyozta: „még távolról sem jelenthetjük ki, hogy mindent elértünk, amit akartunk”. Kifejtette: „rendkívül sok munka áll még előttünk és bár árgus szemmel figyelünk a kockázatokra is, forró óhajunk, hogy Kim elnök stratégiai változást hajtson végre”. Az amerikai diplomácia irányítója szerint, ha ezeket a kívánt változásokat az észak-koreai vezető végrehajtja, akkor Donald Trump és kormányzata felkészült rá, hogy biztosítsa „a sikeres átmenetet”.

A miniszter üdvözölte az észak-koreai állami sajtóban hétvégén megjelent hírt, miszerint Észak-Korea május 25-ig bezárja a kísérleti atomrobbantások helyszínét. „Az amerikaiaknak és a világnak egyaránt jó hír ez” – fogalmazott. Pompeo beszélt a Kim Dzsong Unnal tartott találkozóin szerzett személyes benyomásairól is. Elmondta, hogy az észak-koreai vezető „profi módon tárgyal”, követi a nyugati sajtóban megjelenteket, sőt Pompeo szerint még a Fox televízióban elhangzott interjúját is megnézi majd.

Mike Pompeo nyilatkozott Észak-Koreáról a CBS televízió „Szemben a nemzettel” című vasárnapi politikai vitaműsorának is, s abban szintén Észak-Korea várható gazdasági fellendülését emelte ki. Amerikai magántőkét, amerikai vállalkozókat, amerikai beruházásokat ígért, és e tekintetben az észak-koreai energetikai ipart és mezőgazdaságot említette meg, olyan ágazatokként, mint amelyeknek okvetlenül szükségük van segítségre.

Most adásban
Kimondott szavak, a Rádió Orient heti hírösszefoglalója
Ezt követő adásaink