Gazdaság
Még szankciómentesen nyújthatóak be az egységes kérelmek
OPH Kép: FAO
2018. május 14.

Idén minden eddiginél több, összesen 44 jogcímre lehet támogatást igényelni a gazdáknak - mondta el Horváth Adrienn. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője felhívta a figyelmet: az Egységes kérelembenyújtás szankciómentes határidejére május 15-én,kedden lejár.

Idén 44 jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni ennek keretében. Az egységes kérelem kitöltési felülete Idén április 3-án nyílt meg. A kérelembeadási időszak alapvetően május 15-ig tart - emelte ki Horváth Adrienn.

Elmondta: kifizetéseket lehet igényelni az egységes területalapú támogatásra, zöldítési, állat- és növénytermesztéshez kapcsoló, termeléshez kötött közvetlen támogatásra, területek erdősítésére, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági kistermelők támogatására. Kérelem benyújtására jogosít minden olyan mezőgazdasági terület, amelyet mezőgazdasági tevékenység keretében hasznosítanak. A főosztályvezető hozzátette, vannak nem támogatható területek, például a kastélyparkok fás-bokros részei, szórakozási vagy szabadidős tevékenységre használt területek, repülőterek.

Az a termelő jogosult az adott területre támogatást igényelni, aki jogszerű földhasználónak minősül tárgyév június 9-éig, legalább egy hektár földterület vonatkozásában.

Ha a támogatható földterület több bejelentett táblából áll, akkor az egyes bejelentett táblák támogatható területének el kell érnie a 0,25 hektárt – hívta fel a gazdák figyelmét a szakember.

pixabay.com

Szankciómentesen 2018. május 15-éig lehet benyújtani az egységes kérelmet, kizárólag ügyfél-azonosítóval, ügyfélkapus bejelentkezéssel, elektronikusan. Ezt követően további 25 naptári napig ugyan van még lehetőség (idén június 11-ig) a beadásra, de ebben,

az úgynevezett szankciós benyújtási időszakban a jogos támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken.

A benyújtott kérelmeket lehet módosítani is, a szankciómentes módosítás május 31-ig, a szankcióval terhelt június 11-éig történhet meg. A kérelmet indíthatja saját maga az ügyfél is, de közreműködő bevonása – meghatalmazással a vélelmezett örökös, illetve kamarai meghatalmazással a falugazdász – is lehetséges. Fontos, hogy a meghatalmazott is rendelkezzen ügyfél-azonosítóval és ügyfélkapuval. Vélelmezett örökös lehet az a természetes személy, aki az elhunytnak egyenes ági leszármazottja, illetve házastársa, amennyiben az elhalálozás után még nem folytatták le a hagyatéki eljárást, de mindenképpen szükséges , hogy megtörténjen a nyilvántartásba vétele.

A falugazdászokhoz is lehet segítségül fordulni,

ők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy minőségi kérelmek érkezzenek be, illetve ők a meghatalmazás benyújtását követően azonnal hozzáférnek a kérelembenyújtó felülethez – tájékoztatta a Rádió Orient vendége.

Zárásként Horváth Adrienn kitért a zöldítés fontosságára is, amely a környezet és az éghajlat szempontjából előnyös mezőgazdaági gyakorlatot takar: terménydiverzifikáció (a növénykultúra sokszínűségének megőrzése), állandó gyepek fenntartási kötelezettsége, ökológiai jelentőségű területek létrehozása, fenntartása. A zöldítési kötelezettség alól mentesülnek azok a gazdálkodók, akik a kistermelői támogatási rendszert választották, illetve az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok.

Téma: 2018. évi Egységes Kérelembenyújtás; Engedélyeséi eljárások sajátosságai
Vendég: Horváth Adrienn főosztályvezető, Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály és Makra Gábor főosztályvezető, Tatabányai Járási Hivatal, Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály
A műsort vezeti: Adorján András
01:13  Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály munkája
04:08 Az egységes kérelmek benyújtása
21:42 A parlagfű elleni védekezés kötelezettsége
Kapcsolódó cikkek
Két és fél milliárdos útfelújítás Komárom-Esztergom megyében

Mintegy 11 kilométernyi közút felújítása kezdődött, a beruházás értéke megközelíti a két és fél milliárd forintot - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Népszerűek a NAV ügyintézési pontok Komáromban

Komárom-Esztergom Megyében a 8 kormányablakból már 4 helyszínen is lehet adózással kapcsolatos ügyeket intézni.

Vezetőváltás a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelemnél

Szunyog Zoltán vette át a szervezet irányítását március 1-től. A vezetőt a megyeháza dísztermében iktatták be.

Következő adásunk
Téma: Hómenők Kupa III. Futam – Székely Zoltán főszervező
Ezt követő adásaink