Kultúra
Kortárszenei seregszemle kezdődött Budapesten
MTI Kép: Pixabay
2018. május 15.

Elkezdődött a 65. Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemle kedden a Márványteremben, Budapesten. A rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el.

Devich Márton, a rendezvényt vendégül látó Bartók Rádió csatornaigazgatója a megnyitón elmondta: a Rostrum of Composers egyfajta virtuális pódium, ahol közszolgálati rádiós szakemberek kortárs zeneszerzők elmúlt öt évben született olyan kiemelkedő új munkáit mutatják be egymásnak, amelyek a rádiónak köszönhetően később meghódíthatják a világot.

Kitért arra is: az idei fesztiválnak otthont adó Márványterem a magyar zenei élet jelentős helyszíne, ahol minden héten két koncertet rendeznek, amelyeket rögzítenek és később sugároznak is a közmédia rádiócsatornáin.

Silja Fischer, a szervező International Music Council (IMC) főtitkára kiemelte, hogy a seregszemlén – amelyet első alkalommal rendeznek Budapesten – szombatig huszonöt ország, köztük Argentína, Ausztrália, Kína, Oroszország, Dánia, Szerbia, Litvánia és Anglia szakemberei vesznek részt.

A szakemberek két kategóriában pontozzák az alkotásokat. Az általános kategóriában 10 művet, a 30 évnél fiatalabb szerzők műveinek kategóriájában három művet választanak ki a pontszámok alapján. A fesztivál résztvevői kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban.

Az elmúlt több mint fél évszázad alatt több mint háromezer alkotás hangzott el a fesztiválon, amelyek közül jó néhány pár évtizeden belül a 20. századi kortárszene ikonikus műve lett, ilyen például Krzysztof Penderecki Hirosima áldozatainak emlékére írt gyászzenéje.

Az idei rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el. A kortárszenei seregszemlét társrendezvényekkel is színesítik.

A rendezvényt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatja.

Következő adásunk
Téma: Hómenők Kupa III. Futam – Székely Zoltán főszervező
Ezt követő adásaink