Külföld
Amerikai gárdával ünnepelt a Magyar Honvédség
MTI Kép: kormany.hu/Árvai Károly
2018. május 18.

Közös gyakorlattal ünnepelte együttműködése 25. évfordulóját a Magyar Honvédség és az ohiói Nemzeti Gárda az amerikai tagállam fővárosában, Columbusban.

Szabó István vezérőrnagy, helyettes vezérkari főnök, aki részt vett a közös gyakorlaton, az MTI-nek elmondta: negyedszázaddal ezelőtt az ohiói Nemzeti Gárda kereste meg a magyarokat, segítséget és együttműködést kínálva a NATO-csatlakozás előtt.

„Konkrét programmal és tanácsokkal segítettek a felkészülésben a NATO-csatlakozásra, és csatlakozás után ez a segítség együttműködéssé nemesült. Ma már közös gyakorlatokat tartunk, katasztrófa-elhárítási ismereteket adunk át egymásnak, és külföldi missziókban is együtt veszünk részt” – fogalmazott Szabó István. A vezérőrnagy az együttműködés „csúcsának” nevezte a honvédség és az ohiói gárda közös misszióját Afganisztánban és a KFOR – a NATO vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők – munkájában.

„Az amerikaiakkal együtt, velük egyenrangúan vettünk részt afgán egységek kiképzésében” – hangsúlyozta Szabó István.

Arra a kérdésre, hogy vajon az ohióiak annak idején miért éppen a magyarokat keresték meg, a vezérkari főnök helyettese kifejtette, hogy az amerikai Nemzeti Gárda valamennyi szövetségi államban ápol külföldi partneri kapcsolatokat, összesen 74 ilyen, úgynevezett Állami Partnerségi Program (SPP) működik, szerte az Egyesült Államokban. Az ohióiak az ott élő nagy lélekszámú magyar közösségre tekintettel keresték meg a magyarországi katonákat. „Az ohióiaknak Magyarország mellett 2006 óta Szerbiával is van ilyen együttműködésük” – tette hozzá a vezérőrnagy.

A közeljövő terveiről Szabó István elmondta: a KFOR-ban szeretnék erősíteni az együttműködést, mert úgy tűnik, mintha csökkent volna az amerikaiak Balkán iránti érdeklődése.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink