Külföld
Trump "a demokrácia helyreállítására" szólította fel Venezuelát
MTI Kép: Pixabay
2018. május 22.

"A demokrácia helyreállítására" szólította fel Venezuelát hétfőn este Donald Trump amerikai elnök.

"Felszólítjuk a Maduro-rezsimet a demokrácia helyreállítására, szabad és tisztességes választások megtartására, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására, valamint az elnyomás és a venezuelai nép gazdasági kifosztása megszüntetésére" - olvasható az elnök közleményében.

Donald Trump korábban - hétfőn délután - elnöki rendeletet írt alá, amelyben

újabb gazdasági szankciókkal sújtotta Venezuelát,

Mike Pence alelnök pedig "csalásnak" minősítette a vasárnapi venezuelai elnökválasztást. Vasárnap alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak "sem szabadok, sem tisztességesek", ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség