Külföld
Elítélték a volt macedón kormányfőt
Euronews
2018. május 24.

Macedóniában két év börtönre ítélték a volt miniszterelnök Nikola Gruevszkit. A vád szerint kormányfőként rávette a belügyminisztériumot, hogy vegyen meg egy 600 ezer euró értékű luxusautót, amit aztán ő a sajátjaként használhat ‒ adta hírül az Euronews.

Gruevszki korábban azzal védekezett, hogy vezető politikusként egyszerűen szüksége volt egy golyóálló autóra. A védelemnek még lehetősége van a fellebbezésre.

A most ellenzékben lévő jobboldali párt egykori vezetőjét összesen négy korrupciós ügyben vádolták meg, köztük az egyik egy 58 millió euró értékű szkopjei lakóövezet lerombolásához kapcsolódik, amely a volt kormányfő politikai ellenlábasának érdekeltsége volt. Nikola Gruevszki 2006-tól 2016-ig állt a macedón kormány élén.

Az őt magával rántó botrány még 2015-ben tört ki, amikor az akkori ellenzéki vezető, most miniszterelnök Zoran Zaev közzétett több, az akkori kormánypárt vezetői között zajlott, illegálisan rögzített beszélgetést.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink