Külföld
Ausztria: nem ismétlődhet meg a 2015-16-os menekültválság
Euronews/Kossuth Rádió/hirado.hu/OPH
2018. május 28.

Már Afrikában megállítaná az illegális bevándorlást Ausztria: az osztrák kancellár uniós határőröket küldene a kontinensre. Ausztria legvégső esetben a határait is kész lezárni, ha a három évvel ezelőtti migránsáradat megismétlődne. Közben a soros uniós elnök Bulgária enyhítene saját kvótajavaslatán.

Amennyiben jelentősen nőne a balkáni útvonalon érkező menekültek száma, Ausztria lezárhatja határait ‒ erről a szabadságpárti osztrák belügyminiszter beszélt az osztrák állami hírügynökségnek. Az Euronews tájékoztatása szerint Herbert Kickl biztonsági forrásokra hivatkozva azt mondta, már most emelkedik az Európába tartó migránsok száma. Úgy fogalmazott,

nem ismétlődhet meg a 2015-16-os menekültválság.

A bécsi kormány áprilisban döntött arról, hogy fél évvel meghosszabbítja a határellenőrzést az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon. Eredetileg a menekültválság miatt állították vissza az ellenőrzéseket. Ausztria július 1-én veszi a Unió soros elnöki tisztségét Bulgáriától.

Mindennapos kép a Földközi-tengeren, hogy Afrikából indult illegális bevándorlókat mentenek – az utóbbi időben megint egyre többet. Három nap alatt összesen mintegy kétezer migránst vett fel hajóira az Európai Unió part-és határvédelmi ügynöksége, a Frontex, illetve az olasz parti őrség és a civil szervezetek aktivistái – közölte az M1 vasárnap esti Híradója.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a Frontex határőreinek afrikai bevetésével akadályozná meg a migránsok Európába jutását – erről a Welt am Sonntag című német lapban megjelenő interjújában beszélt. Szerinte azt kell megakadályozni, hogy áthajózzanak a Földközi-tengeren és elérjék Európát. Ehhez a Frontexnek világos politikai felhatalmazás kell, amely lehetővé teszi, hogy a szervezet hatékonyan felléphessen az illegális migránsokkal szemben – tette hozzá Sebastian Kurz.

A júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökségről szólva a kancellár hangsúlyozta:

Ausztria az unió külső határainak védelmére helyezi majd a hangsúlyt.

Sebastian Kurz azt is kijelentette:

Ausztria nem támogatja a bevándorlók kvóták szerinti elosztását.

Az alkancellár is elégedetlen a határvédelemmel

Elégedetlen az uniós határvédelemmel az osztrák alkancellár is. Heinz-Christian Strache a Frontexet egy embercsempész-szervezetnek nevezte, ami nem védi meg az unió határait, mert a Líbia partjainál elfogott migránsokat nem Afrikába, hanem Olaszországba viszi.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink