Külföld
Fegyveres támadás volt Belgiumban
MTI/hirado.hu Kép: Francois Lenoir/REUTERS
2018. május 29.

Két rendőrrel és egy civillel végzett egy lövöldöző kedd délelőtt Liege-ben, Belgiumban, a kiérkező rendőrök agyonlőtték a támadót.

Az RTBF belga közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a férfi az ország keleti részében fekvő Liege központjában tüzet nyitott a járőröző rendőrökre, majd bemenekült egy közeli iskolába, ahol túszul ejtett egy takarítónőt.

A kivezényelt rendőrök agyonlőtték a támadót. A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen.

A különleges egységek kivezényelt tagjai végül agyonlőtték a támadót.

A környező utcákat kiürítették, a helyi média tudósításai szerint több tucatnyi rendőrautó van a helyszínen, és Willy Demeyer polgármester is megérkezett.

Liege központjában nyitott tüzet a járőröző rendőrökre a lövöldöző
Forrás: Reuters

Catherine Collignon, a városi ügyészség szóvivője elmondta, hogy a támadó indítéka egyelőre ismeretlen. A La Libre Belgique című napilap mindazonáltal azt közölte névtelen rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy “Allahu Akbar!” (Allah hatalmas), mielőtt lelőtték. Ezt Collignon nem erősítette meg.

Jan Jambon belga belügyminiszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a Twitteren, és rámutatott, mindent megtesznek a történtek pontos felderítése érdekében.

Az M1 tudósítója elmondta: a rendőrség egy kávéházban tartott rutinellenőrzést, amely során a támadó az egyik rendőr fegyverét elvette, majd azzal lövöldözni kezdett. A támadó egy takarítónőt ejtett foglyul az épületben, majd elbarikádozta magát az épület egyik felső emeletén.

A támadásban két rendőr és egy civil vesztette életét, illetve két rendőr megsebesült. A hatóságok vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e.

Kapcsolódó cikkek
Csökkentették a terrorkészültségi szintet a belgák

A négyes fokozatú skálán hármasról kettesre csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Belgiumban.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség