Külföld
Több mint egymilliárd eurót javasol az adó- és vámhatóságokra az EB
MTI Kép: Reuters
2018. június 8.

Az Európai Bizottság a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésben több mint egymilliárd eurót kíván az adó- és vámhatóságok közötti együttműködés erősítésére és biztonságosabbá tételére fordítani ‒ jelentette be a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos pénteken.

Pierre Moscovici elmondta, az adó- és vámügyi együttműködés jobbá és hatékonyabbá tételére irányuló intézkedések finanszírozásának folytatása segíteni fogja az uniót abban, hogy a vállalkozások számára továbbra is biztosítani tudja az egységes piachoz való akadálytalan és könnyű hozzáférést. Mindez segíti a kereskedelem védelmét az unió külső határainál belépő veszélyes áruktól. A tagállamokat pedig abban, hogy az adókikerülés és az adócsalás elleni küzdelemhez szükséges eszközökkel rendelkezzenek.

A bizottság javaslata szerint az unió vámprogramja 950 millió euró, az úgynevezett Fiscalis programja pedig 270 millió euró összegű pénzügyi kötelezettségvállalási kerettel folytatódna, amely a következő uniós költségvetés mindössze 0,07 százalékát, illetve 0,02 százalékát teszi ki.

Az uniós vámprogram egyebek mellett a nemzeti vámigazgatási szervek közötti információ- és adatcserét ösztönzi és jobb kockázatkezelési stratégiákat dolgoz ki az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében. A Fiscalis program pedig az adócsalás, adókijátszás és adókikerülés elleni küzdelemhez járul hozzá.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink