Külföld
Václav Klaus szerint Oroszország nem jelent veszélyt Csehország számára
MTI Kép: Pixabay
2018. június 10.

Václav Klaus volt cseh államfő szerint Oroszország nem jelent semmiféle veszélyt Csehország számára és Moszkvának újra részt kellene vennie világ gazdaságilag legfejlettebb országait tömörítő (G7) szervezet munkájában.

"Gyerekes és buta dolog kihagyni ebből (a G7-ből) Oroszországot" - jelentette ki Václav Klaus a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. "Számunkra a Szovjetunió jelentette a veszélyt, a mai Oroszország semmiféle veszélyt nem jelent. Engem (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) valóban semmiképpen nem fenyeget" - fejtette ki a volt cseh államfő. Véleményét azzal magyarázta, hogy "Moszkva ellentétben Brüsszellel nem küldözget hetente olyan utasításokat, amelyeket be kell dolgoznunk a jogrendszerünkbe, hogy jónak és szófogadónak tartsanak".

Az Európai Unió egy kényszerzubbony, amely nem sok jót hoz nekünk"

- vélekedett az euroszkepticizmusáról ismert cseh politikus. Leszögezte: őt nem zavarná, ha a cseh jogrend lehetővé tenné egy népszavazás kiírását az EU-ból való kilépésről. Klaus megjegyezte, hogy Csehország belépési nyilatkozatát az EU-ba köztársasági elnökként ugyan aláírta, de a belépésről való népszavazáson ellene voksolt.

A konzervatív politikus azt mondta, örül annak hogy Csehország uniós tagságát jelenleg csak a cseh lakosság egyharmada támogatja. "Ez azt bizonyítja, hogy az emberek többsége a nagy propaganda ellenére is képes értelmesen gondolkodni" - hangoztatta a volt politikus.

Václav Klaus, aki a kilencvenes években kormányfő, 2003-2013 között pedig Csehország köztársasági elnöke volt, úgy vélte, hogy a mindenkori cseh kormánynak az EU-val folytatott tárgyalásokon határozottabban és jobban kellene védelmeznie az ország érdekeit.

Kapcsolódó cikkek
Putyin: Trump „bátor és érett” döntést hozott

Az orosz elnök örül, hogy belegyezett Trump a Kim Dzsong Unnal Szingapúrban június 12-én tartandó csúcstalálkozóba. 

Ukrajna kilép minden FÁK-megállapodásból, amely ellentétes az érdekeivel

Porosenko ukrán elnök v szavai szerint Ukrajna ma magabiztosan távolodik az orosz érdekszférából, Moszkva befolyása alól.

Összeállt az új orosz kormány

Vlagyimir Putyin pénteken elfogadta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök viszonylag kevés változást tartalmazó listáját.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség