Külföld
Marad a bankok pénzteremtési joga Svájcban
Euronews Kép: Pixabay
2018. június 11.

Népszavazást tartottak Svájcban a kereskedelmi bankok úgynevezett pénzteremtési jogának megszüntetéséről vasárnap ‒ tájékoztatott az Euronews.

A svájci monetáris rendszer reformjára vonatkozó javaslat szerint megtiltották volna a bankoknak, hogy több hitelt helyezzenek ki, mint amennyi betéttel vagy hitellel saját maguk rendelkeznek. Ezzel a svájci nemzeti banknak tartották volna fenn a pénzteremtés kizárólagos jogát.

A javaslat támogatói szerint ezzel biztonságosabbá vált volna a bankrendszer és csökkent volna a pénzügyi válságok veszélye. Az ellenzői szerint - és ezek közé tartozott a svájci kormány is ‒ a reform eltérést jelentett volna a nemzetközi gyakorlattól, és kiszámíthatatlan hatásai lettek volna.

A referendumon végül a svájciak 76 százaléka elutasította a kezdeményezést.

Ugyancsak vasárnap szavaztak a svájciak az online szerencsejáték szabályozásáról. Ezen a népszavazáson a többség támogatta, hogy a svájci kaszinók online szerencsejátékot is űzhessenek. Elutasították viszont ugyanezt az olyan külföldi szolgáltatók esetében, amelyeknek nincs Svájcban működési engedélyük.

Következő adásunk
Téma: A kormány közszolgálati politikájának irányai – Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Miniszterelnökség