Külföld
Több ezer erdélyi gyermeket vizsgáltak meg önkéntes orvosok
OPH/NGYSZ Kép: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
2018. június 20.

Befejeződött az NGYSZ idei májusi erdélyi gyógyító körútjának utóvizsgálatai és összesítései. A szervezet önkéntes orvosai kórházban, iskolákban, óvodákban szűrték, vizsgálták és gyógyították a rászoruló gyermekeket ‒ tájékoztatott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közleményében.

Idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Csíkszenttamásra, Bögözre, Csíkszentkirályra, Gyimesbükkre, Rugonfalvára, Csíkszépvízre, Nagygalambfalvára, Csíkszentmihályba, Siménfalvára, Csíkszentmártonba, Csíkdelnére, Csíkpálfalvára, Kobátfalvára és Csíkszeredába látogattak el.

Az orvoscsoport csecsemő- és gyermekgyógyászokból, gyermek fül-orr-gégészekből, szemészekből, szülész-nőgyógyászokból áll, továbbá gyermek urológus, aneszteziológus, ortopéd műszerész, pedoaudiológus, hallásakusztikusokok, gyógypedagógus, diplomás ápolók, egészségnevelő, mentőápolók és szakorvosjelöltek is részt vettek a munkában.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Mint írják,

közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, több mint 60 gyereket kezeltek ottani kollégákkal közösen, és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a Szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 374 250 Ft volt. A szemüvegek elkészültek Magyarországon és már postázásra is kerültek a rászoruló gyerekek számára.

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben

az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt.

A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején. 22 páciens esetében diagnosztizáltak súlyos elváltozást, a fenti esetekben további kezelésekre, műtétekre lesz szükség, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt. Az alábbi vizsgálatok is mutatják, hogy milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. október 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink