Közigazgatás
Gulyás: tovább folytatódik az adócsökkentés
MTI Kép: MTI/Balogh Zoltán
2018. június 21.

A héten beterjesztett adójogi változások egyértelműen mutatják, hogy tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy

a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely öt éve még 27 százalék volt, jövőre további két százalékkal 17,5 százalékra csökken.

A gazdasági növekedés függvényében további adócsökkentések lehetnek a következő években, reményeik szerint négy év múlva a szociális hozzájárulási adó mértéke 11,5 százalék lehet – tette hozzá.

Kitért a családi adókedvezmény további növelésére – amely két gyermek esetén eléri majd a havi 40 ezer forintot –, és arra, hogy a nyugdíjasoknak munkavállalás esetén csak személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

Az UHT és az ESL tej áfája is 5 százalékra csökken, amivel jövőre 20 milliárd forintot spórolhatnak a családok

– idézte fel.

Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok népegészségügyi adója átlagosan 20 százalékkal nő. Ezt népegészségügyi intézkedésnek tekintjük – ismertette a miniszter.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megmarad a Szép-kártya

Gulyás Gergely összegezte: a következő évben öt adónem megszűnik, a cafeteria kapcsán pedig megmarad a Szép-kártya. Elmondta, amikor ennek bevezetése megtörtént, a magas adók miatt az volt a cél, hogy munkavállalók jövedelmük egy részét kedvezőbb adózás mellett kapják meg. Hozzátette, miután az adózás feltételei lényegesen kedvezőbbek, minden munkáltatónak azt javasolják, hogy béremelésben adják oda a gazdasági növekedés és az adócsökkentés miatt felszabadult pénzeket a munkavállalóknak. Megjegyezte, a cafeteria igénybe vehető összege nem változik a jövő évben.

Közös álláspontra van szükség a V4-ekkel

Harmadik fontos témaként a miniszter a V4-es osztrák találkozót említette, illetve ez Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is Budapestre érkezik pénteken. A találkozók legfontosabb témái a migráció, és a következő hétéves költségvetés lesznek. Ezekkel kapcsolatban kifejtette, a magyar kormánynak továbbra is az véleménye, hogy ez egy migrációbarát költségvetés, amely a migrációt támogatja, és erre jelentős forrásokat biztosít. Hozzátette, a költségvetésben nem határvédelemről, hanem határmenedzsmentről van szó, és nem látnak esélyt arra, hogy a magyar kormány által határvédelemre költött egymilliárd euróját megtérítik, habár az ezzel kapcsolatos igényeket többször is jelezték.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azt mondta, továbbra sem látják egyértelműen biztosítottnak, hogy a határvédelmi költségeket az Európai Unió következő hétéves költségvetése tartalmazná, ehelyett viszont migrációval és integrációval összefüggő forrásokat teremt, sőt a kohéziós alapokat is megnyitják a migrációval összefüggő igényeknek. Hozzátette, szeretnék, ha közös V4-es álláspont alakulna ki, amely alapján csak és kizárólag úgy előzhető meg a migrációs krízis, ha hatékony külső határvédelem van, és továbbra is fenntartják, hogy a határvédelem nem lehet üres jogi deklaráció, hanem ha valaki nem tud eleget tenni a schengeni egyezményben vállalt határvédelmi kötelezettségnek nem tud eleget tenni, annak komoly jogi szankciói kell, hogy legyenek.

„Nem maradhat következmények nélkül, hogy ha valamely ország, amely egyébként a schengeni egyezmény részese és a határvédelmi kötelezettség betartását vállalata, nem képes ennek eleget tenni” – összegezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink