Kultúra
Tervek felett teljesít az újbudai POKET
OPH Kép: MTI-fotó: Mohai Balázs
2018. június 24.

Újbudán is elindult a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektje, a POKET. A fiatal színészekből és művészekből álló csoport vezetője, a projekt egyik ötletgazdája, Vecsei H. Miklós színművész már évek óta dolgozik azon, hogy ez az olvasás-népszerűsítő program megvalósuljon, és széles körben elterjedjen. A színművész annak érdekében kereste fel Újbuda önkormányzatát, hogy álljon a kezdeményezés mellé – mondta el a hallgatóknak Király Nóra, Újbuda alpolgármestere.

Egyre kevesebbet olvasunk könyveket, napjainkban a digitalizáció veszi át az uralmat, ezért szeretnék, ha az olvasás újra elterjedtebb lenne a lakosság körében. Régen, amíg nem voltak okostelefonok, az emberek utazás közben nézelődtek, beszélgettek, olvastak, egészen más világ volt - vélekedett Király Nóra. Az olvasásélmény visszahozása érdekében találták ki Vecsei H. Miklósék a POKET projektet, amelynek az a lényege, hogy országszerte, főleg közlekedési csomópontoknál könyvautomatákat helyeznek ki, amelyekből minimális összegért bárki megvásárolhat egy-egy olyan kis könyvet, amely a zsebben is elfér.

Ha az emberek látják, hogy mások is egy ugyanolyan zsebkönyvet olvasnak, akkor tudni fogják, hogy egy csoporthoz tartoznak, és egy színesebb, fiatalosabb városi közösséget is teremthetnek.

Az alpolgármester elmondta, hogy nagy örömmel állt az önkormányzat a kezdeményezés mellé, és nagyobb összeggel támogatta is a programot. A Móricz Zsigmond körtéri Gomba alatt is állítottak egy automatát, amelyből pár nap alatt megvették az összes könyvet,

a fél évre rendelt könyvmennyiséget teljesen elkapkodták az emberek.

Látszik tehát, hogy van nyitottság az olvasásra, s a lakosság fontosnak tartja az olvasást az életében - állapította meg.

Hét kötet jelent meg eddig és mintegy ezer forintba kerülnek a példányok,készpénzzel és kártyával egyaránt lehet fizetni értük. Készült egy nagyon jó imázsfilm is a könyvautomatákhoz, amely a POKET Facebook-oldalán megtekinthető. Országszerte hét automata van, de folyamatosan érkeznek az újabb és újabb igények - közölte az alpolgármester asszony.

Téma: POKET könyvautomaták
Vendég: Király Nóra alpolgármester
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
„Ottlik-kert” címen nyílt tervpályázatot hirdetett Újbuda

Új közösségi teret alakítanak ki a Bukarest utcai buszvégállomás környezetében.

Közösségi piknikre várják az újbudai lakosokat

Június 7-én és 14-én minifesztivált szervez a B32 Galéria és Kultúrtér az XI. kerületi Gárdonyi téren.

Előadások az apaságról – nem csak apáknak Újbudán

Edukációs és érzékenyítő előadás-sorozatot tartanak a 11. kerületben Családbarát Újbuda Programjának részeként.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink