Külföld
Kovács Zoltán: a migráció megállítása nem képesség, hanem akarat kérdése
OPH Kép: OPH
2018. június 28.

A magyar miniszterelnök az Európai Tanács csúcsértekezletén továbbra is az eddigi magyar álláspontot fogja képviselni, a már ismert négy alapelvnek megfelelően – ismertette Kovács Zoltán kormányszóvivő Budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Zoltán elmondta, hogy Orbán Viktor részt csütörtökön és pénteken az Európai Tanács csúcsértekezletén. A találkozón számos olyan régóta húzódó kérdés fog előkerülni, mint a migráció, a Brexit, a következő uniós büdzsé, valamint az Oroszországgal és Egyesült Államokkal való uniós kapcsolatok, és a kibontakozó kereskedelmi háború.

Magyarország miniszterelnöke felkészült arra, hogy az európai csúcson is kitartson a négy már ismertetett alapelve mellett,

melyeket Kovács Zoltán is felsorolt: nem segíteni kell, hanem meg kell állítani a bevándorlást jelenlegi formájában. Meg kell védeni az európai határokat. Azokat, akik illegálisan érkeztek, vissza kell irányítani saját hazájukba. Európai megoldás csak európai emberek által születhet és a magyar kormány szerint az európai emberek a magyar állásponthoz hasonlóan megvédenék a határokat.

Mert a határokat igenis meg lehet védeni,

és a migrációt meg lehet állítani, ez nem képesség, hanem akarat és szándék kérdése – szögezte le a kormányszóvivő. Hozzátette, az elmúlt napok olasz lépései és Magyarország elmúlt három évben tett hatékony ellenlépései erre bizonyítékot szolgáltattak.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink