Külföld
Tusk: meg kell oldani a szigorúbb határvédelmet
MTI Kép: Reuters/Yves Herman
2018. június 28.

Mindenekelőtt az Európai Unió külső határainak szigorúbb védelmét kell megoldani, ez közelebb vihet a rendezéshez a migráció belső dimenziójának ügyében is ‒ jelentette ki rövid sajtóértekezletén az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Donald Tusk megerősítette, hogy javaslatot fog tenni a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására, Európán kívül létrehozandó központok felállítására. „Ennek az alternatívája a határok kaotikus lezárása, az EU-n belül is, illetve az uniós tagállamok közötti konfliktusok fokozódása” – mondta.

Egyesek túl keménynek tartják a migrációs javaslataimat. De higgyék el, ha nem jutunk ezekről egyezségekre, akkor igazán kemény javaslatokat fognak látni igazán kemény fickóktól”

– fogalmazott.

Conte a zárónyilatkozat megvétózásával fenyegetett

Az európai uniós csúcstalálkozó migrációügyi zárónyilatkozatának megvétózásával fenyegetett a csütörtöki ülés előtt Giuseppe Conte új olasz kormányfő, amennyiben a tagállami vezetőknek nem sikerül kielégítő megoldásra jutniuk Olaszország szempontjából.

„Konkrét lépéseket várunk. Készen állok aláírni a zárónyilatkozatokat, s remélem, hogy nem kerül erre sor, azonban a vétó is a lehetőségek között van. Amennyiben ilyen helyzet áll elő, akkor nem lesznek közös nyilatkozatok” – mondta rövid sajtótájékoztatóján Conte. Hozzátette, Olaszország megoldási javaslatokkal érkezett a csúcsra, amelyek szerinte észszerűek és teljes mértékben megfelelnek az uniós alapértékek szellemének. „Olaszországnak nem szavakra, hanem tettekre van szüksége” – fogalmazott.

Giuseppe Conte, olasz miniszterelnök
MTI/EPA/Clemens Bilan

A helyes irányba tolódott el a migrációs vita hangsúlya?

Üdvözlendő, hogy a külső határvédelem erősítése és a harmadik országokkal való együttműködés került a migrációs vita középpontjába Európában – jelentette ki a lengyel kormányfő az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Kapcsolódó cikkek
Orbán Viktor: a demokrácia újjáépítése a cél

A miniszterelnök szerint nem a migráció, hanem a demokrácia a legfontosabb téma az uniós csúcson.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink