Külföld
Erősödő argentin-magyar kapcsolatok
Emmi Kép: internet/illusztráció
2018. július 3.

Az argentin-magyar kapcsolatok fejlesztésére hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az argentin nemzeti ünnep alkalmából rendezett ünnepségen, Budapesten.

Az Argentin Nagykövetég által szervezett eseményen az államtitkár hangsúlyozta: elkötelezettek vagyunk a két ország közötti partnerség elmélyítése mellett minden területen.

Különleges jelentőséggel bíró összekötő kapocs népeink között, hogy Argentínában él a dél-amerikai földrész második legnépesebb, kulturális téren is rendkívül aktív magyar közössége, számuk körülbelül félszázezer.

Örvendetesnek nevezte az oktatási együttműködés bővülését, kiemelve a Magyarország által kezdeményezett Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot, melynek keretében éves szinten 25 fő számára biztosítunk képzési lehetőséget magyarországi egyetemeken.

Bízunk abban - mondta az államtitkár -, hogy

argentin diákok egyre nagyobb számban élnek ezzel az ösztöndíj lehetőséggel.

A kulturális csere kapcsán kiemelte: 2018. március 27. és július 29. között látható a Buenos Aires-i Szépművészeti Múzeumban a budapesti Szépművészti Múzeum és a Nemzeti Galéria reneszánsz és barokk festményeket felvonultató kiállítása; idén tavasszal rendezték meg Argentínában és Uruguayban a II. Dél-amerikai Kodály-szemináriumot.

Pacsay-Tomassich Orsolya gratulált ahhoz, hogy idén októberben Buenos Aires rendezi meg a III. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat, amelyen - reményeink szerint - számos magyar fiatal sportoló is részt vesz majd.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink