Külföld
Mit gondol az óraátállításáról? Az EB kíváncsi rá!
ec.europa.eu Kép: pixabay.com
2018. július 7.

Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított arról, mit is gondolnak a tagállamok és az európai polgárok, valamint a gazdasági szervezetek az Unióban jelenleg érvényben lévő nyári időszámításról, és az esetleges eltörléséről.

Augusztus 16-áig van lehetőség kitölteni az EB internetes kérdőívét.

Ahogyan arról az OrientPress Hírügynökség is beszámolt, az Európai Parlament (EP) még februárban napirendre vette az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát. Még 2017 márciusában Annie Schreijer-Pierik holland néppárti EP-képviselő húszezer aláírásos petíciót nyújtott be Hollandiából az európai közlekedési biztosnak, szintén a nyári időszámítás megszünetését kérve. Az óraátállítás kérdésének napirendre tűzését az EP-ben Finnország kezdeményezte azt követően, hogy állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, a jövőben tekintsen el az évi kétszeri óraátállítástól, és maradjon a nyári időszámítás.

Az Európai Unió érvelése szerint a harmonizált óraátállítás fő célja, hogy biztosítsa a közös piac megfelelő működését. Ugyanakkor nem egyértelműen általános ez a vélekedés sem, számos erős ellenérv és vélemény is megfogalmazódik időről időre, így

az EP arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki az óraátállítás eltörlésének lehetőségét.

A kérdőív az ír kivételével az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll, a kérdéseket pedig az EU hivatalos nyelvei közül bármelyiken meg lehet válaszolni.

A rövid értékelésen túl további dokumentumokat (pl. állásfoglalást, véleményt, javaslatokat) is fel lehet tölteni.

A beérkezett válaszokat és észrevételeket az oldalon közzéteszik.

Az átláthatóság érdekében a Európai Bizottság arra kéri a konzultációban részt venni kívánó szervezeteket, hogy jelezzék az EB és a nyilvánosság felé, kit és milyen ügyet képviselnek, és ebből a célból regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban, továbbá fogadják el a nyilvántartott szervezetekre vonatkozó magatartási kódexet. Ha egy szervezet úgy dönt, hogy nem adja meg a kért információkat, a Bizottság – a nyilvános konzultációk esetében alkalmazott eljárásával összhangban – a szervezet által megfogalmazott észrevételeket az egyéni hozzászólások között teszi közzé.

A kezdeményezés összhangban áll Violeta Bulc közlekedési biztos korábban elhangzott véleményével, miszerint a hosszabb napfény előnyeit számításba kell venni, és ezzel együtt azt is, hogy a nemzeti fővárosok nem igazán szeretnének a mostani helyzeten változtatni.

A döntést európai szinten kell meghozni, és az egész unió területén alkalmazni szinkronizált és egységes módon ‒ fogalmazott.

Kapcsolódó cikkek
Vizsgálja az EU az óraátállítás kérdését

Ezen a hétvégén egész Európában átállítjuk az órákat, ahogy minden évben kétszer. Most március 25-én hajnali kettőkor egy órával előrébb.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink