Külföld
Négy fiút már kimentettek a thaiföldi barlangból
M1 Híradó/MTI Kép: Reuters/Tyrone Siu
2018. július 8.

Sikeresen kimentették vasárnap a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat első négy tagját – jelentette a helyi média.

Két fiú rövid időn belül egymás után bukkant fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. A gyerekeket mentőautóval szállították a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket.

Két további fiú pedig a merülés után már elérte a barlangnak azt a termét, ahonnan már a saját lábán tud majd kisétálni a felszínre – közölte a thaiföldi védelmi minisztérium.

Fenyegetően gyülekeztek a monszunfelhők a Tham Laung barlangrendszer felett, amely foglyul ejtette a thai ifjúsági focicsapatot. A 12 gyerek és edzőjük már 15 napot töltött egy félig elárasztott kamrában. A kimentésükön dolgozó hatóságok folyamatosan szivattyúzták az elöntött járatokat, és sikerült jelentősen csökkenteniük a vízszintet. Az előrejelzések azonban azt mutatták, hogy bármikor megkezdődhetnek a napok át tartó esőzések, így félő volt, hogy a csapadék ismét eláraszthatja a járatokat.

Ezért úgy döntöttek, hogy vasárnap megindítják a mentőakciót.

Fotó: Reuters/Tyrone Siu

Hogy a mentőalakulatok milyen nehézségekkel néznek szembe, az is bizonyítja, hogy pénteken egy volt katonai búvár meghalt az után, hogy oxigénpalackokat vitt a gyereknek. Már kifelé tartott a barlangból, amikor életét vesztette. A mentőegységek biztosak a tervben, amelyet az elmúlt napokban többször is elgyakoroltak.

A kamrából kivezető út egyébként több mint öt óráig tart. A mentőakció akár két-három napig is eltarthat. A barlang bejáratánál mentőautók és helikopterek várják őket. Minden gyermeket először kórházba visznek alapos kivizsgálásra.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink