Közigazgatás
Biztonságosak a mutatványos játékok
OPH Kép: pixabay.com
2018. július 10.

A budapesti kormányhivatal is kiemelt figyelmet fordít a mutatványos berendezések biztonságos üzemeltetésének ellenőrzésére. Tóth Gábor Budapest Főváros Kormányhivatala, Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője elmondta, a vállalkozások döntő többsége betartja a szabályokat.

Javában zajlanak a nyári idegenforgalmi ellenőrzések a nyári fesztiválokon. A fogyasztók testi épségének védelme érdekében a hatóság azt vizsgálja, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e az adott berendezések telepítése, illetve biztonságos-e a használatuk, valamint ellenőrzi az ehhez szükséges dokumentumok meglétét is.

Tóth Gábor szerint

a játékok állapotáról az adattábla árulkodik, amelyet az eszközre, vagy a játékot működtető személy közelében kell elhelyezni.

Hozzátette: A fogyasztókat tájékoztatni kell a személyzet alkalmasságáról is, hiszen bizonyos berendezések (pl. óriáskerék és a pörgő-forgó játékok) biztonságos üzemeltetéséhez képzésben kell részesülniük.

Forrás: Pixabay.com

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a népszerű Gyermeksziget, de egyéb fővárosi fesztiválok és rendezvények esetében is kijelenthető, hogy

a vállalkozások döntő többsége odafigyel

a fent említettekre – mutatott rá. Mint azt osztályvezető elmondta, előfordulnak olyan apróbb hibák, mint például, hogy az üzemeltetetési naplót egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen vezetik, ilyen esetben eljárásra számíthatnak a vállalkozások.

Tóth Gábor beszámolt arról is, hogy a fogyasztóvédelmi szakemberek próbavásárlásokat is tartanak, annak érdekében, hogy kiszűrjék a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat. Többek közt vizsgálják az árak és a nyitvatartási idő megfelelő feltüntetését, a nyugtaadási kötelezettséget, a mérőeszközök és mérlegek hitelességét, valamint, hogy a Vásárlók Könyve jól látható helyen ki van-e helyezve.

Téma: Indulnak a nyári idegenforgalmi ellenőrzések
Vendég: Tóth Gábor osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály
A műsort vezeti: Kecskés Noémi
Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink