Külföld
18 felkelőt „ártalmatlanítottak” Dél- és Délkelet-Törökországban
MTI Kép: Reuters/Mukesh Gupta
2018. július 11.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 18 felkelőjét „ártalmatlanította” eddig Dél- és Délkelet-Törökországban a rendőrség és a csendőrség egy szerdán indított közös műveletben ‒ közölte az Anadolu állami hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva.

A beszámoló szerint 11 PKK-tagot az Osmaniye tartományban húzódó Amanosz-hegységben, négyet Sirnak, hármat pedig Diyarbakir tartományban ártalmatlanítottak a biztonsági erők.

A PKK 1984-ban indított fegyveres felkelést a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért. A lázadók a régió általuk jól ismert magas hegyeit kihasználva harcolnak a török biztonsági erők ellen, azonban az országban számos más helyen is vannak búvóhelyeik, így a több száz kilométerrel nyugatabbra található Amanosz-hegységben is.

A török hadsereg az északnyugat-szíriai Afrín körzetben a helyi kurd milícia ellen januárban indított beavatkozásának is az egyik célja az volt, hogy elvágja a Szírián keresztül a határhoz közeli Amanosz-hegységbe áramló PKK-felkelők útvonalát.

A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti. A török-kurd konfliktusban az elmúlt évtizedekben közel 50 ezer ember halt meg.
Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink