Gazdaság
Három új irodaépülettel gazdagodott a főváros
CBRE Kép: OPH
2018. július 12.

2018 második negyedéve során három új irodaépület került átadásra, 57.060 m2-rel növelve a budapesti modern irodaállományt - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) 2018 második negyedévére vonatkozó irodapiaci összegzése alapján.

2018 második negyedéve során három új irodaépület került átadásra, 57.060 m2-rel növelve a budapesti modern irodaállományt. A Váci úti folyosó részpiacon két új épület nyitotta meg kapuit, a 21.560 m2-es GTC White House és a 22.500 m2-es Promenade Gardens. A harmadik új átadás az Észak-Buda részpiacon álló Graphisoft Park legújabb fázisa, a 13.000 m2-es Graphisoft Park South épület.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3.503.170 m2-t tesz ki, melyen belül 2.838.720 m2 „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 664.450 m2 saját tulajdonú iroda található.

Az üresedési ráta enyhén, 0,3 százalékponttal emelkedett

az előző negyedév rekord alacsony szintjéről, így jelenleg 7,6%-on áll. Az elmúlt öt év során először nem a Dél-Buda részpiacon található a legalacsonyabb üresedési ráta a városban; helyét a Nem-Köponti Pest részpiac vette át 4,4%-os rátájával, míg a legmagasabb üresedés (30,0%) továbbra is az Agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet 2018 második negyedévében 161.550 m2-t tett ki, ami 64%-kal magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül az új szerződések képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 37%-ával, amit a szerződéshosszabbítások követtek 34%-kal. Az előbérleti szerződések részaránya 17%-ot tett ki, míg a bővüléseké a maradék 12%-ot.

Az előző negyedévhez hasonlóan a legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti folyosó részpiacon volt mérhető,

a teljes volumen közel 36%-a. A Váci úti folyosó bérlői aktivitását a Dél-Buda és Központi Pest részpiacai követik 17%, valamint 15%-os részesedéssel.

A BRF összesen 196 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, melyek átlagos mérete 824 m2 volt. 36 szerződést kötöttek 1.000 m2-nél nagyobb területre, ebből 15 új bérlővel kötött megállapodás, 12 szerződéshosszabbítás, 6 bővülés és 3 előbérleti szerződés volt.

A negyedév három legnagyobb méretű tranzakciója között egy előbérleti szerződés, egy új szerződés és egy hosszabbítás szerepelt, amely mind különböző részpiacon köttetett. A legnagyobb közülük az evosoft által aláírt 20.400 m2-es előbérleti megállapodás az egyedi igényeik szerint építendő központi irodájukra a Dél-Buda részpiacon tervezett Univerzum Office Building-ben. A legnagyobb hosszabbítás az ExxonMobil 17.500 m2-es területére történt a Váci úti folyosó menti Center Point épületben, míg a legnagyobb új szerződés egy meg nem nevezett bérlő által aláírt 7.700 m2-es megállapodás a Nem-Központi Pest részpiacon található Skylight City-ben.

A nettó abszorpció a második negyedév során 40.140 m2-t tett ki,

ami az egy évvel korábbi azonos időszak alatt regisztrált értéknek több mint duplája.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és Robertson Hungary.

Kapcsolódó cikkek
Légkondiháború az irodákban

Az egyik kolléga a kabátjában is vacog, a másik pedig már nem tud mit levenni magáról. Vajon hány fokra állítsuk a klímát?

Máris fogynak és drágábbak az egyetemi városok albérletei

Igaz, még csak most zajlanak az érettségik, kiadó lakást azonban már most sem könnyű találni.

Fogynak a kiadó raktárak

Elfogyhatnak év végére Budapest környékén a pár ezer négyzetméternél nagyobb kiadó raktárak – írja a Világgazdaság.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink