Gazdaság
Népszerűsítik az ormánsági dinnyét
OPH / Baranya Megyei Kormányhivatal Kép: FM / kormany.hu
2018. július 12.

Az ormánsági dinnye népszerűsítése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezete és a Baranya Megyei Kormányhivatal – a tavalyi évhez hasonlóan – az idei nyáron is dinnyekóstolót tartott a pécsi Kossuth téren.

Baranya megyében jelenleg körülbelül összesen 150 hektár területen – jellemzően elaprózódott, néhány holdas, egy-két hektáros földeken – terem dinnye. Az elmúlt húsz évben ugyan jelentősen csökkent a megyében a teljes termelési terület, azonban a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által végzett 2017-es felmérésből az is látszik, hogy a baranyai termelők előrelátóak, hosszabb távra terveznek.

A térség termelőinek többsége ugyanis maga gondoskodik a dinnye értékesítéséről, így Baranyában a termelői árak jóval felülmúlják az országos átlagot.

A régió dinnyetermelőinek összetartását mutatja az is, hogy közösen rendelték meg a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által 2018-ban közzétett „magyar dinnye” matricákat. Ez a címke a minőségi, termelői és magyar származás feltüntetése mellett mutatja a termék baranyai származását is. Az ormánsági dinnyéhez kapcsolódó márkaépítés azért is fontos, mert az emberek megbízhatóbbnak tartják a magyar termelőket és szívesebben veszik a hazait.

2018. július 14-én, szombaton folytatódik a helyben termelt, jó minőségű, jó ízű nyári csemege népszerűsítése: Sellyén az érdeklődők előtt megnyitják a telephelyeket, termőföldeket, így mindenkinek lesz lehetősége a különlegesen zamatos ormánsági dinnye megkóstolására.

Kapcsolódó cikkek
A hazai dinnye fogyasztását népszerűsítő kampány indult

A kampányt az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara indította.

Következő adásunk
Téma: Indul a külhoni magyar gyermekek éve – Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink