Külföld
Az izraeli hadsereg légvédelmi Vaskupola-egységeket telepített Tel-Aviv környékére
MTI Kép: Wikipedia
2018. július 16.

Az izraeli hadsereg a Vaskupola rakétavédelmi rendszer egységeit telepítette Tel-Aviv környékére, és légvédelmi tartalékosokat mozgósított ‒ jelentette az izraeli Tízes kereskedelmi tévécsatorna esti híradója vasárnap.

A légvédelmi egységeket az ország középső, sűrűn lakott részeire, Tel-Aviv környékére telepítették, hogy készen álljanak a központi részek elleni esetleges rakétatámadások kivédésére.

Jeruzsálem szombat este egyiptomi közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötött a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász és az Iszlám Dzsihád szervezettel, miután szombaton Gázából mintegy százkilencven rakétát és aknagránátot lőttek izraeli területre, és Izrael is számos légicsapást hajtott végre a Hamász katonai infrastruktúrája ellen.

A kormány azonban a tűzszünet ellenére vasárnapi ülésén a légvédelem megerősítéséről határozott, melynek keretében tartalékosokat is mozgósítanak, valamint az övezet felől érkező támadásokra adott kemény válaszokról döntöttek, így a tüzeket okozó luftballonok és papírsárkányok eregetői elleni lépésekről.

Izrael vasárnap négy alkalommal vette célba a gázai gyújtogatókat, s este Beit Hanun térségében, a Gázai övezet északi részén, ahol a légierő csapást mért egy gyújtogató léggömböt indító csoportra, palesztin források szerint megsebesült két palesztin.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a szombati nap folyamán a tévé jelentése szerint

A tűzszünet ellenére több tucat tüzet okozó szerkezetet röpítettek Izrael irányába, melyekkel a gázaiak hat helyen lángba is borítottak termőföldeket Izraelben.

A Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozó gázaiak szerint a tűzszüneti megállapodás csak a gyújtogatás jelentős csökkentését tartalmazta, de Avigdor Liberman védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy

Izrael nem tűri a továbbiakban sem a gázai rakétákat, sem a gyújtogatást, sem a drónokat, sem más eszközöket.

Remélem, hogy a Hamász levonta a következtetéseket, és ha nem tették meg, akkor kemény árat fognak fizetni”‒ nyilatkozta a védelmi miniszter.

Kapcsolódó cikkek
Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal

Izrael tűzszünetet kötött a gázai fegyveres csoportokkal szombaton, hogy véget vessen a határ menti villongásoknak.

Most adásban
Téma: "Ne gyújts rá!" – Rónay Tamás megyei tisztiorvos
Ezt követő adásaink