Külföld
Igazi öröm, kulturált ünneplés Horvátországban
MTI/hirado.hu Kép: Reuters
2018. július 16.

Büszkévé tettétek a nemzetet, veszítettetek, de bátor szívvel, és elnyertétek a világ szívét ‒ írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntője után, amelyben Franciaország 4-2-re nyert Horvátország ellen.

A fájdalom gyorsan elszáll, az emlékek és a büszkeség napjai pedig örökké élnek tette még hozzá a lap

Ti vagytok a mi aranyunk hirdette címlapján a Vecernji List című legolvasottabb horvát napilap, és arra biztatta a játékosokat, hogy legyenek büszkék arra, amit elértek, mert ők hősök, akik egyesítették a nemzetet, még ha csak a labdarúgó-világbajnokság idejére is. Horvátország történetének legnagyobb sportsikeréről van szó, hisz először jutott be a világbajnokság fináléjába a horvát labdarúgó-válogatott. Horvátország ezzel felülmúlta eddigi legjobb, 1998-ban elért harmadik helyét.

A vásárnapi mérkőzésre az egész ország piros-fehér pepitába öltözött.

Zágrábban 35 ezren nézték a meccset a Jellasics főtéren, az örömünnep pedig hajnali 4-ig tartott: a rendőrség beszámolója szerint egyetlen incidens nélkül zajlott le.

De nem csak Zágrábban ujjongott a tömeg, Dubrovnikban, Splitben, Zárában, Fiumében és Eszéken is a késő éjszakába nyúlt az ünneplés.

A kezdeti csalódottság és szomorúság után az emberek gyorsan ráeszméltek, hogy Horvátország a világ második legjobb labdarúgó-válogatottja.

hirado.hu

Luka Modric pedig a vb legjobb játékosának járó Aranylabdát érdemelte ki.

Az ünneplés hétfőn is folytatódik. A válogatott Moszkvából érkező repülőgépe 14 órakor száll le a zágrábi repülőtéren. A játékosok nyitott tetejű autóbuszon érkeznek majd a főtérre, ahol százezer ember várja őket. A városban forgalomkorlátozások is lesznek.


Az MTVA helyszíni tudósítója így írt az eseményekről: „ A tömegben gyakran hallatszott magyar szó is. Budapestről, Sopronból, Sárrét mellől és még sok más hazai településről érkeztek vendégszurkolók, a horvát sikerért szorítani. Kérdésünkre majdnem mindegyiküknek ugyanaz volt a válasza: a hangulat varázsa hozta őket Zágráb központjába. Gyerekek rohantak sakktáblás zászlókba csavarva. Fokozhatatlannak tűnt a hangulat. Petárdák durrantak, pedig még vége sem volt a mérkőzésnek. Kicsit háborúsnak tűnt a helyzet, noha kifejezetten békés volt a hangulat. Távolabb rendőrautó érkezett. Pár egyenruhás kiszállt, de csak csípőre tett kézzel figyeltek. A meccs lefújásakor a tömeg sportszerűen megtapsolta a játékosokat. A hangszórókból bömbölő hangon újból felharsantak a hazafias nóták, beindult a fülsüketítő petárdázás, piros, fehér és kék köd kavargott mindenfelé, kisebb tűzijátékok pukkantak Zágráb központjának egén. A százezresre duzzadt tömeg lassan oszolni kezdett. Utcahosszat vonultak az emberek, ám ami a legkülönösebb: az arcokon a csalódottságnak, a szomorúságnak, netán a dühnek nyoma sem látszott. Dudáltak az autók, szóltak a kürtök, mintha Horvátország nem vesztett, hanem győzött volna. Tulajdonképpen nyert is.”


Franciaországban ezzel szemben a győzelem ellenére több városban is zavargásokba torkollott az ünneplés.

Kapcsolódó cikkek
Zavargásokba torkollott a francia győzelem

A rendőrség könnygázt vetett be, hogy megállítsa a tomboló tömeget, az ikonikus Champs-Élysées még hétfő reggel is le volt zárva.

Franciaország lett a világbajnok

Története során másodszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Franciaország azzal, hogy 4-2-re legyőzte Horvátországot.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink