Külföld
Meglesz az egymillió hitelesített aláírás a Kisebbségvédelmi kezdeményezéshez
MTI
2018. július 18.

Néhány országban még nem zárult le a hitelesítési eljárás, de így is már csak 10-13 ezer aláírás hiányzik, ahhoz, hogy több mint egymillióan támogassák a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést - mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Unió tagállamainak nagy részében a hatóságok megvizsgálták az összegyűjtött aláírásokat és hitelesítették, amit lehetett - ismertette. A kezdeményezést leginkább három országban, Magyarországon (530 ezer), Szlovákiában (60 ezer) és Romániában (255 ezer) támogatták.

"Ez azt jelenti, hogy a kárpát-medencei magyarságnak óriási szerepe volt abban, hogy ez a polgári kezdeményezés sikerre jutott" - fogalmazott Csáky Csongor, hozzátéve, hogy legalább hét tagállamban kellett egy bizonyos támogatottsági szintet elérnie az ügynek.

Még nem zárult le a hitelesítés például Olaszországban, Lengyelországban és Ausztriában, de már most kijelenthető, hogy sikeres volt az aláírásgyűjtés - közölte. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a politikai egyeztetések, illetve a jogi procedúra után - egy-két éven belül - valóban védelmet kaphatnak az őshonos kisebbségek az unióban.

Kapcsolódó cikkek
Minority Safe Pack - a legtöbben a Kárpát-medencében írták alá

Összesen 11 európai ország csatlakozott az ügyhöz - mondta Csáky Csongor, Rákóczi Szövetség főtitkára.

Leadták a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait

Magyarországon 643 791 ember írta alá a Minority Safe Pack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést.

Potápi: közös európai siker a Minority SafePack

Nemcsak a külhoni magyarság számára mérföldkő, hanem rendkívüli eredmény minden Európában élő őshonos nemzeti közösség számára - közölte az államtitkár.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink