Külföld
Trump: Oroszország igenis beavatkozott a választásokba
MTI Kép: Reuters/Carlo Allegri
2018. július 18.

Az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást - közölte Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban republikánus törvényhozókkal tartott megbeszélése kezdetén újságírókkal, egyúttal hangsúlyozta, hogy teljes mértékben bízik az amerikai hírszerzésben.

Az elnök leszögezte: "rosszul fejezte ki magát" a Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott közös sajtókonferenciáján előző nap. Vagyis - mint hangsúlyozta - nem azt akarta mondani, hogy nincs oka azt hinni, hogy Oroszország "nem avatkozott be" a 2016-os elnökválasztási folyamatba, hanem ennek ellenkezőjét.

Donald Trump hangsúlyozta ugyanakkor: a beavatkozások nem befolyásolták a választások eredményét. Hozzátette: a 2018 őszén tartandó, úgynevezett félidős választásokon kormánya mindent megtesz a választási rendszer biztonsága érdekében és "agresszívan" megsemmisít majd minden beavatkozási kísérletet. Közölte: az amerikai hírszerző ügynökségek a teljes bizalmát élvezik, elfogadja megállapításaikat, miszerint

Oroszország igenis beavatkozott a két évvel ezelőtti választásokba.

Hangsúlyozta: az amerikai-orosz viszony nagyon rossz, de a helsinki találkozón javult, és a jövőben "tovább javulhat".


Az amerikai elnök röviden összegezte a csúcstalálkozót. Elmondta: egyes konfliktusok megoldásában sikerült haladást elérni a Putyin elnökkel folytatott négyszemközti megbeszéléseken. Konkrétan a nukleáris fegyverek világszerte történő visszaszorítását, Észak-Koreát, Izrael biztonságának ügyét, Szíriát és Iránt említette. Reméli, hogy - mint fogalmazott - Irán "egy napon hív majd bennünket, és talán kötünk egy új megállapodást, de az is lehet, hogy nem".

Trump közölte azt is:

Észak-Korea ügyében "nem kell sietni, van időnk".
Kapcsolódó cikkek
Theresa May szabadkereskedelmi megállapodást kötne az Egyesült Államokkal

Trump ugyanakkor egyértelművé tette: ha Nagy-Britannia megállapodásra jut az EU-val, akkor valószínűleg nem lesz brit-amerikai kereskedelmi egyezmény.

A német kormányt bírálta Trump a NATO-csúcson

NATO-csúcson Trump Németországot bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt.

Megindulhat a fegyverkezés Nyugat-Európában Trump miatt

Brüsszelben szerdán kezdődik a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozója.