Külföld
Tusványoson jogvédelem, a diaszpórapolitika és a családok éve a fő témák
M1/MTI Kép: Tusványos Facebook Official
2018. július 23.

A jogvédelem, a diaszpórapolitika és a családok éve lesz a szerdán kezdődő tusnádfürdői nyári szabadegyetem legfontosabb témája ‒ mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

Potápi Árpád János közölte: a 29. alkalommal megrendezett szabadegyetem évről évre a legnagyobb nemzetpolitikai tábor. Hozzátette: minden régióban vannak hasonló rendezvények a nyáron, így a Kishegyesen, a Martoson, a Gombaszögön és a Felsőszinevéren tartott táborok után a tusnádfürdői a nemzetpolitikai táborok záró eseménye.

Kitért arra: a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös, Bethlen Gáborról elnevezett sátrában a jogvédelemről és a szülőföldön maradást támogató gazdaságfejlesztésről is tartanak előadássorozatot.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt években megtízszereződött a külhoni magyarság támogatására szánt összeg.

A magyar kormány körülbelül százmilliárd forintot költ nemzetpolitikára: kulturális, oktatási, szociális támogatásra, illetve egyházi és társadalmi szervezetek, gazdasági programok finanszírozására.

Az államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta:

a szabadegyetem nemcsak a magyarság szempontjából kiemelkedő jelentőségű, a táborról a román média is beszámol.

Megjegyezte, hogy korábban

a tábor lehetőséget teremtett a román értelmiségnek is, hogy tagjai nemzetpolitikai, illetve közéleti kérdésekben elmondják a véleményüket, a román részvétel azonban az utóbbi években sajnálatos módon csökkent.

Az államtitkár szerint ennek oka a többi között a román kisebbségpolitikában az elmúlt években tapasztalható visszarendeződés.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink