Külföld
A vallásszabadság a téma Washingtonban
MTI Kép: Reuters/Aaron P. Bernstein
2018. július 25.

Háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött Washingtonban kedden a vallásszabadság helyzetéről a világban. A miniszteri szintű konferencia – amely az első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozás – a vallásszabadság általános helyzetének megvitatását és a vallás szabadságának előmozdítását tűzte ki céljául.

Megnyitó beszédében Sam Brownback korábbi kansasi kormányzó, az Egyesült Államok vallásszabadságért felelős nagykövete azt hangsúlyozta: „a vallás szabadságának hiánya akár csupán egyetlen helyen is, mindenütt máshol a békességet, a felvirágzást és a stabilitást fenyegeti. Leszögezte, hogy a vallás-, és lelkiismereti szabadságot ma a világban erőteljes támadások érik. Erre több konkrét példát is említett, a többi között mianmari rohingják vagy a kínai ujgurok üldözését. „Ennek meg kell változnia, és mi ezért vagyunk itt. Nem engedhetjük meg, hogy kudarcot valljunk, meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy előmozdítsuk a vallásszabadság ügyét” – hangoztatta a vallásszabadságért felelős nagykövet.

A tanácskozás első két napját a civil társadalmaknak és a vallásüldözés elől menekültek beszámolóinak szentelik, majd csütörtökön miniszteri szintű tanácskozással zárul a konferencia, amelyen több mint 80 ország képviselői és több mint 175 civil szervezet tagjai vesznek részt. A zárónapon felszólal Mike Pence amerikai alelnök is.

Mike Pompeo külügyminiszter az Amerika Hangja rádiónak adott interjújában a múlt héten aláhúzta: az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata prioritásként kezeli a vallásszabadság kérdését, és „az emberiségnek ez az alapvető joga minden egyes országgal folytatott megbeszéléseink középpontjában áll”.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink