Külföld
Víztisztítóval segítjük Laoszt
KKM Kép: pixabay.com
2018. július 25.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megrendüléssel értesült a Laosz déli részén, Attapeu tartományban egy átszakadt vízerőmű gátja következtében történt katasztrófáról. A tragédia számos emberéletet követelt, több száz személy eltűnt, és mintegy 7000 ember vált hajléktalanná.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált Vízipari Pályázati Program keretében Laoszban valósítja meg projektjét a Kőrös-Consult Kft. A cég 2017 novembere óta mobil víztisztító berendezést üzemeltet a laoszi fővárosban, amelyet a krízishelyzet károsultjainak biztonságos ivóvízzel történő ellátása érdekében a minisztérium egyetértésével a katasztrófa sújtotta területre szállít át. Az eszköz kapacitása 1000 liter/óra, így naponta akár 3000 főt is képes tiszta ivóvízzel ellátni. Laoszban súlyos gondot jelent a lakosság ivóvízellátása, mivel a csapvíz általános körülmények között is fogyasztásra alkalmatlan; a jelenlegi katasztrófa következtében azonban az ivóvízellátás terén krízis kialakulásával kell számolni a térségben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a helyi hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudjon bekapcsolódni a katasztrófa elhárítását célzó feladatokba. A minisztérium ezúton is szeretné őszinte együttérzését kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink