Külföld
Növekszik a kérdőjelek száma a Brexit kapcsán
hirado.hu/M1 Kép: Pixabay
2018. augusztus 2.

Óva intett a brit külügyminiszter attól, hogy Nagy-Britannia „csúnya válással” lépjen ki az Európai Unióból, mert az megmérgezheti London jövőbeli kapcsolatait a közösséggel. Nógrádi György szerint a hírszerzési együttműködésen eshet csorba egy megállapodás nélküli Brexit esetén.

Jeremy Hunt új külügyminiszter úgy nyilatkozott a minap, hogy Londonban nagyon aggódnak amiatt, hogy végül mégis megállapodás nélkül szűnhet meg a brit tagság az Európai Unióban, és ez a helyzet mélyreható következményekkel járna Nagy-Britannia és az uniós országok közti kapcsolatokra.

A jelenlegi helyzetben a britek lavíroznak, a kemény kilépéstől a maradásig minden benne van a pakliban

– mondta a biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában. Nógrádi György hozzátette, nem tudják a britek és az Európai Unió vezetői sem, hogyan végződik a Brexit, hiszen bár elméletben ki lehet lépni az unióból, a gyakorlatban ilyen még sohasem fordult elő.

Theresa May húzza az időt?

Úgy vélekedett továbbá, hogy rendkívül szerencsétlenül alakult a Brexittel kapcsolatos népszavazás, hiszen az angolok a kilépés mellett voksoltak, míg az északírek, a walesiek, a skótok a bennmaradásra szavaztak, így Nagy-Britannia 52 százaléka voksolt a kilépés mellett.

Hozzátette, a kilépés dátuma jövő év március 29-e, azonban Theresa May kiváló stratégákkal veszi magát körbe, akik úgy látják, hogyha sikerül húzni az időt, May könnyebben megállapodhat majd Európa új vezetőivel.

Megjegyezte, a kilépésről szóló hétoldalas dokumentum egy kiváló egyetemi diplomamunka lenne, de ez nem egy kormánydokumentum, hanem egy lista, hogy mely témákról kellene tárgyalni a kilépés kapcsán.

Theresa May
Forrás: Thomson Reuters

Európa tovább fog gyengülni

Nógrádi György kiemelte, Nagy-Britannia már nem számít világhatalomnak, és habár az amerikai elnök londoni útján azt mondta, kemény Brexitre van szükség, a szakértő szerint nem biztos, hogy az előnyös lenne, hiszen May kisebbségi kormányzást folytat, és csak egy másik párt támogatásával tud többséget szerezni a parlamentben.

Emellett azt is problematikusnak látja, hogy októberig meg kell állapodni a kilépésről, azonban a szakértő szerint semmiről sincs megállapodás. „A kérdőjelek száma növekszik, és nem lehet tudni, hogy mi lesz, így Európa tovább fog gyengülni” – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Az európai biztonságpolitikának nagyon fontos része Nagy-Britannia titkosszolgálata, azonban az erre vonatkozó együttműködés a valóságban akadozik. Dokumentum rögzíti, hogy a hírszerzési együttműködés a Brexit után a továbbiakban is fennmarad – vélekedett Nógrádi György.

Kapcsolódó cikkek
A megállapodás nélküli Brexit veszélyére figyelmeztetett az ír külügyminiszter

Simon Coveney szerint a megállapodás nélküli Brexit negatív hatásai „súlyosan érintenék” az Egyesült Királyság mellett Írországot is.

Brexit: nagy veszteségek elé nézhet a Jaguar Land Rover

A Jaguar-főnök szerint tízmilliárdos beruházások maradhatnak el kereskedelmi megállapodás nélkül.

20 évig is eltarthat a Brexit-folyamat?

Részletes megállapodás nélkül húsz évig is eltarthat a Brexit-folyamat az Európai Parlament Brexit-ügyi referense szerint.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink