Külföld
Már működik Laoszban a magyar víztisztító berendezés
KKM Kép: Pixabay
2018. augusztus 3.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közbenjárásával a katasztrófával érintett laoszi Attapeu tartományba szállított víztisztító berendezés július 31-én, 17:00 órakor beüzemelésre került, és megkezdte a hajlék nélkül maradt lakosság ivóvízzel való azonnali ellátását.

A 2018. július 23-i gátszakadás következtében kialakult, számos emberéletet követelő laoszi katasztrófa nyomán mintegy 7000 ember vált otthontalanná.

Forrás: Körös Consult Kft

Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Körös Consult Kft-vel együttműködve magyar humanitárius segítségnyújtás keretében került átszállításra a katasztrófa-sújtotta területre az a nagyteljesítményű mobil víztisztító berendezés, amelyet a cég még 2018 tavaszán telepített a laoszi fővárosba a Külgazdasági és Külügyminisztérium társfinanszírozásával.

Forrás: Körös Consult Kft

Azzal, hogy a berendezés működése megindult a katasztrófa helyszínén, az igényeknek megfelelően napi 5-6000 liter tiszta ivóvíz állítható elő. Ezzel naponta mintegy 3000 fő számára biztosítható az egészséges ivóvízhez való hozzáférés alapvető szükséglete.

Következő adásunk
Téma: Átadták a felújított Budai Vigadót – Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kelemen László főigazgató, a Hagyományok Háza, Nagy Csaba Ybl-díjas építész, a rekonstrukció vezetője
Ezt követő adásaink