Külföld
Pompeo: az USA érvényesíttetni fogja Irán elleni új szankcióit 
MTI Kép: REUTERS/Eric Thayer
2018. augusztus 6.

Az Egyesült Államok teljes mértékben érvényesíttetni fogja az Irán elleni szankciókat - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este az alaszkai Anchorage-ben - szingapúri útjáról visszatérőben az Egyesült Államokba - az őt kísérő újságíróknak.

Az amerikai diplomácia vezetője a kedden életbe lépő amerikai szankciókra utalva leszögezte: a büntetőintézkedések az iráni "rosszindulatú tevékenységek visszaszorítására tett amerikai erőfeszítések fontos elemei".

Pompeo szerint

Iránnak "óriási változtatásokat" kellene tennie ahhoz, hogy megszabaduljon az amerikai szankcióktól.

"Normális országként kell viselkedniük" - fogalmazott.

A miniszter utalt az egyes iráni városokban lezajlott tüntetésekre is, és úgy vélte, hogy az irániak nem az Egyesült Államokkal elégedetlenek, hanem a saját politikai vezetőikkel, akik kudarcot vallottak gazdasági ígéreteik teljesítésében. Majd hozzátette: Donald Trump elnök egyértelműen nyilvánvalóvá tette, hogy az Egyesült Államok azt akarja, az irániak hallathassák hangjukat azt illetően, hogy kik legyenek a vezetőik.

Az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan felmondta a 2015-ben kimunkált többhatalmi iráni atomalkut és augusztus 6-tól az iráni gazdaság több szektorát, november 4-től pedig energetikai ágazatát sújtja büntető intézkedésekkel.

Haszán Róháni iráni elnök a múlt héten törvényellenesnek nevezte, hogy az amerikai elnök felmondta az atomalkut, egyúttal leszögezte, hogy Teherán nem fog meghajolni az ország olajexportjának megfojtását célzó amerikai törekvések előtt.

Kapcsolódó cikkek
Maffiához hasonlította az iráni vezetést az amerikai külügyminiszter

Pompeo szerint az irániaknak maguknak kell dönteniük arról, merre haladjon az országuk, amiben Washington támogatni fogja őket.

Washington nem enyhít az iráni szankciókon az európai vállalatok kedvéért

Az új, és az iráni üzleteik miatt az európai vállalatokat is érintő szankciók augusztus 6-án lépnek életbe.

Iráni külügyminiszter: nincs kizárva az együttműködés Washingtonnal

Mohamed Dzsavád Zaríf nem zárta ki az együttműködést az Egyesült Államokkal, ha az teljesít több követelést.

Következő adásunk
Téma: A városi önkormányzatokat ellenőrizte az Állami Számvevőszék – Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Holman Magdolna, az ÁSZ főtitkára, az ÖKOMER ellenőrzés felügyeleti vezetője
Ezt követő adásaink